Στην επόμενη φάση της ιστορίας της | ΠΟΛΙΤΗΣ

Η Τσέλσι έκαμψε την αντίσταση της Πόρτο στον επαναληπτικό του 0-2 και πέρασε στους “4” του Τσάμπιονς Λιγκ. Ο Τούχελ επέδειξε προπονητική ευφυία και διόρθωσε τα κακώς κείμενα του πρώτου αγώνα, τόσο τακτικά όσο και αναφορικά με τα πρόσωπα.

Η τακτική της Τσέλσι

Στην άμυνα τα πράγματα ήταν πολύ απλά για την Τσέλσι. Στόχος ήταν η απενεργοποίηση του επικίνδυνου Κορόνα, κάτι που κατάφερε με στενά μαρκαρίσματα η άμυνα των Λονδρέζων, ενώ επιπλέον η Τσέλσι κατάφερε να αδρανοποιήσει τον εξαιρετικό Γκρούγιτς. Με τα τρεξίματα του Καντέ, τα οποία δεν είχαν με τους Κόβασιτς και Τζορτζίνιο στο πρώτο ματς, οι “Μπλε” κατάφεραν να καλύψουν τους χώρους και ταυτόχρονα να αντιμετωπίσουν τον εξαιρετικό μέσο των Πορτογάλων. Τέλος, με την οξυδέρκεια του Αθπιλικουέτα και την αέρια παρουσία τόσο του Τιάγκο Σίλβα, όσο και του Ρούντιγκερ, ο Μαρεγκά αναγκαζόταν να φεύγει στα πλάγια για να παίρνει μπάλες, με αποτέλεσμα να μένει άδειο το κουτί των γηπεδούχων.

Στην επίθεση ο Τούχελ είχε στόχο να χτυπήσει και στην κόντρα με τους γρήγορους ακραίους στον ασβέστη και με τον Τζέιμς από δεξιά, αλλά και με παιχνίδι κατοχής. Όταν η Τσέλσι κρατούσε μπάλα, ο Γερμανός τεχνικός είχε ζητήσει από τα χαφ να πλαγιοκοπούν για να γίνεται η ανάπτυξη με υπεραριθμίες από τα πλάγια. Αυτό έφερνε την Τσέλσι σε θέση να ελέγχει τους χώρους δίπλα στον ασβέστη και να τραβάει αμυντικό από την θέση του ανοίγοντας χώρους στον άξονα. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως επιτέλους το 3-4-3 ή 3-5-2 που επέλεξε ο Τούχελ, φαίνεται να λειτουργεί λίγο καλύτερα. Όπως είχε γραφτεί και την προηγούμενη εβδομάδα, οι τακτικές για ναδ ουλέψουν θέλουν και τα σωστά πρόσωπα.

Εικόνα

Το πλάνο της Πόρτο

Ο Κονσεισάο είχε περιορισμένες επιλογές. Έπρεπε να παίξει μπάλα, να ρισκάρει, να βγει μπροστά, κοινώς “όσα (δεν) φάμε κι όσα βάλουμε”. Οπότε δεν ήταν σπάνιο το φαινόμενο να μένει ψηλά η άμυνα και με λιγότερους από το “κανονικό” αμυντικούς. Κορυφαίος ο Κέπλερ Πέπε για τους Δράκους, με τον γερόλυκο πρώην άσο της Ρεάλ Μαδρίτης να ηγείται της άμυνας. Ακόμα μία φορά ήταν αδύναμος κρίκος ο Ζαϊντού για την Πόρτο.

Στο επιθετικό κομμάτι έγιναν κάποιες μικρές παραλλαγές. Ο τεχνικός των φιλοξενούμενων προσπάθησε να δώσει ελευθερία στους Γκρούγιτς και Κορόνα, προσπαθώντας να κρατήσει την άμυνα της Τσέλσι απασχολημένη με τους Οτάβιο και Ουρίμπε. Έχει τονιστεί πως ο Γκρούγιτς είναι εξαιρετικός μέσος και παρ’όλο που η άμυνα της Τσέλσι τον αντιμετώπισε εξαιρετικά, αυτός προσπάθησε να ανταπεξέλθει στο αγωνιστικό πλάνο του προπονητή του.

Όσο για το γκολ του Ταρέμι, αυτό είναι σίγουρα ένα από τα ομορφότερα της φετινής Ευρωπαϊκής αγωνιστικής σεζόν. Εξαιρετική τοποθέτηση και εκτέλεση από τον επιθετικό των Δράκων.

Με Τούχελ βλέπει στο μέλλον

Η Τσέλσι δείχνει να αποκτά χαρακτήρα, τόσο αγωνιστικά και τακτικά, όσο και ψυχολογικά. Ο Γερμανός coach έχει αλλάξει άρδην την εικόνα της ιστορικής ομάδας του Λονδίνου και την επαναφέρει σιγά σιγά στην Ευρωπαϊκή ελίτ. Κοιτάζοντας ρεαλιστικά την ποιότητα των αντιπάλων της, είναι δύσκολο να δώσουμε πολλές πιθανότητες στους Μπλε για την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ, ωστόσο, το μόνο σίγουρο είναι πως η Τσέλσι σιγά σιγά παιρνάει στην επόμενη φάση της μελλοντικής ιστορίας της, και αυτό αποτελεί έργο και επιτυχία του Τόμας Τούχελ.

ΠΟΛΙΤΗΣ

 

Διαβάστε Περισσότερα