Συντηρητικά ο Ολυμπιακός έως ότου επουλωθούν (;) οι «πληγές» του | Sons Of Football

Οι Ερυθρόλευκοι απέδειξαν και απέναντι στον Απόλλωνα Λεμεσού πως το άλλοτε υψηλό τους επίπεδο πλέον δεν υφίσταται, αρχίζοντας από τα πρώιμα στάδια ώστε να γίνουν τουλάχιστον ξανά ένα αξιόμαχο σύνολο. Διότι ο Ολυμπιακός αυτή τη στιγμή μόνο μάχεται εντός γηπέδου, μα ποιότητα δεν είναι σε θέση να φανερώσει. Και ούτε πρόκειται άμεσα να το καταφέρουν Κορμπεράν και οι παίκτες του, καθώς έχουν υποχρεωθεί πλέον σε οριακά αποτελέσματα και «μισοάδειες» εμφανίσεις που δεν αφήνουν περιθώρια για αισιόδοξες σκέψεις για άμεση μεταμόρφωση.

Κέντρο – γρίφος

Μοιάζει τόσο αρχάριο το στυλ του Ολυμπιακού ως ομάδα που ξεκινάει πάλι από την αρχή, μαθαίνοντας τα… αυτονόητα για την έναρξη μίας νέας βάσης. Όσο κι αν επιθυμούν οι φίλαθλοί του ένα ποδόσφαιρο κυριαρχίας, αυτό το σενάριο είναι εκτός τωρινής πραγματικότητας. Εδώ καλά καλά απουσιάζουν παίκτες – κλειδιά ώστε να διαμορφωθεί ένα αξιοπρεπές κέντρο με ρόλους που θα «κουμπώνουν» σε μέγιστο βαθμό στους υπάρχοντες παίκτες. Στη δεύτερη εμφάνιση του Χουάνγκ, ο Ασιάτης έγινε «θνητός», αφήνοντας για μια στιγμή στην άκρη τα βιαστικά επιφωνήματα και τον ενθουσιασμό που ομολογουμένως μας πρόσφερε στη πρώτη του παρουσία. Είναι τέτοια η απόσταση ποιότητας που μας χωρίζει πλέον με άλλα έτη, που κοιτάμε τον καλό ποδοσφαιριστή με κάποια στοιχειώδη χαρακτηριστικά ως αξιόλογο και δυσεύρετο. Προφανώς και ο Χουάνγκ είναι πολύ καλής αξίας παίκτης, αλλά θα συμβάλλει στην αναβάθμιση του κέντρου αγωνιζόμενος κυρίως στη θέση «8» παρά ως δεκάρι.

Ένα άλλο στοιχείο που χρειάζεται να απασχολήσει τον Ολυμπιακό για την επιθυμητή ευημερία του κέντρου, είναι η συνύπαρξη των Εμβιλά και Κουντέ. Ειδικά ο πρώτος απέχει από τον καλό του εαυτό, καθώς το τέμπο ενός αγώνα τον αφήνει σε μεγάλο βαθμό πίσω. Ο έμπειρος μέσος κινείται σε λίγα μέτρα, περιορίζεται σε κάποια κλεψίματα, όμως αδυνατεί να ωθήσει άμεσα το παιχνίδι της ομάδας του. Το ίδιο ισχύει σε ορισμένες περιπτώσεις και με τον αργό εξίσου Κούντε, μόνο που ο ίδιος διαθέτει στιγμιαίες εμπνεύσεις που ανά πάσα στιγμή αλλάζουν τις ισορροπίες.

Ωστόσο, ίσως έρθει η στιγμή που πρέπει ο Κορμπεράν να επιλέξει έναν εκ των δύο, έχοντας στην εξίσωση τον Χουάνγκ, τον πιτσιρικά Καμάρα αλλά οσονούπω και τον… Φορτούνη. Μια θέση – ερωτηματικό είναι όντως αυτή του μεσοεπιθετικού. Κι από ότι φαίνεται θα δοκιμαστεί ο συνήθης ύποπτος Φορτούνης, ο οποίος πιθανόν θα ενεργοποιηθεί ξανά μετά το αδιανόητο καλοκαιρινό σίριαλ που πειστικές εξηγήσεις ουδέποτε λάβαμε. Έτσι με την έλευση ενός κατεξοχήν δεκαριού, θα διαμορφωθεί μια πιο ορθολογική εικόνα γύρω από αυτά τα πρόσωπα του κέντρου.

Έχοντας επίγνωση των χαμηλών δυνατοτήτων

Το αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό που διακρίνει κανείς είναι το συντηρητικό σύστημα από τον Κορμπεράν, δείχνοντας ότι δεν έχει εμπιστοσύνη σε έναν υπερηχητικό ακόμη Ολυμπιακό. Και καλά πράττει ο Ισπανός, καθώς επί της παρούσης μόνο να εκτεθεί είναι το πιθανότερο ενδεχόμενο με τα δισεπίλυτα κενά της σύνθεσης. Ορισμένοι αναζητούν την αιτία της αγωνιστικής πτώσης ενδιάμεσα ενός αγώνα στην κόπωση. Ωστόσο, το βασικό σχήμα δεν πιέζει ιδιαίτερα ψηλά, παρά αφήνει τον Χουάνγκ να κάνει το πρώτο πρέσινγκ από τον άξονα προς το αντίπαλο αμυντικό δίδυμο.

Πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι οι Ερυθρόλευκοι δεν έχουν επιδείξει κάτι αξιοσημείωτο από πλευράς δημιουργίας απέναντι σε κλειστές άμυνες. Εναντίον του Απόλλωνα, επέλεξαν την εκδήλωση αντεπιθέσεων, προκειμένου να διαφυλάξουν τα νώτα τους και κατ΄ επέκταση να εκμεταλλευτούν τους ανοιχτούς χώρους, όπως προήλθαν γκολ και όποια φάση έγινε από μεριά τους. Δεν υπάρχει δηλαδή δείγμα σοβαρής ποιότητας που μπορεί να λύσει το ζήτημα των κλειστών χώρων, προσμένοντας βοήθειες θεωρητικά μόνο από πιο αναβαθμισμένες προσθήκες μελλοντικά, σε ένα ασφαλώς αδύναμο ρόστερ.

Συνεπώς, έως ότου διαμορφωθεί (καθυστερημένα και πάλι) το φετινό ρόστερ, αγνοείται η βασική ενδεκάδα που θα παρακολουθούμε τους μήνες Οκτώβριο ή Νοέμβριο. Συντηρείται λοιπόν, ο Ολυμπιακός χωρίς υψηλά ρίσκα στον αγωνιστικό χώρο, καθώς έπαψε να υπερτιμά τις τωρινές του χαμηλές δυνατότητες που έχουν αποδειχθεί ύστερα από τον όλεθρο της Μακάμπι και την παρατεταμένη προβληματική εικόνα εδώ και έναν χρόνο τουλάχιστον.

ΥΓ. Ο Βάτσλικ ανέκαθεν είχε καλές εκτιμήσεις όσον αφορά αποκρούσεις κάτω από τα γκολπόστ. Στις εξόδους όμως…

Sons Of Football

Διαβάστε Περισσότερα