Τα χαμόγελα της ανευθυνότητας | Sons Of Football

Οι εξεζητημένες γιορτές επώνυμων Ελλήνων στο μακρινό Ντουμπάι αποτέλεσε το κυρίαρχο θέμα συζήτησης και αντίθετων απόψεων όσον αφορά πως το συλλαμβάνει ο καθένας στον νου το συγκεκριμένο γεγονός. Έπειτα από τη διάδοση της είδησης, πως οι «κοσμικοί» Αθηναίοι απολαμβάνουν ξέγνοιαστα την διασκέδαση σε πολυτελέστατα κέντρα στο Ντουμπάι, μια μικρή μερίδα ανθρώπων έσπευσαν αμέσως να δικαιολογήσουν την παρουσία τους (ακόμη και οι ίδιοι οι επώνυμοι). Με το πρόσχημα βεβαίως επαγγελματικών ταξιδιών ή ατομικής ελευθερίας πάνω στην οποία μπορεί ο καθένας να πράττει ό,τι ποθεί ανεξαρτήτως συνθηκών (;).

Η αγανάκτηση των συμπολιτών μας προέκυψε κυρίως λόγω της ανεύθυνης έως αδιάφορης συμπεριφοράς αυτών των ανθρώπων που έσπευσαν να δημοσιοποιήσουν λίγο πολύ τις ξέφρενες στιγμές τους. Τα φαρδιά πλατιά τους χαμόγελα εκτός πραγματικότητας, που λίγες μέρες πριν οι ίδιοι αυτοί άνθρωποι υποθετικά ακολουθούσαν τις προβλεπόμενες οδηγίες εν μέσω πανδημίας στη χώρα μας. Επιπλέον, η σφοδρή κριτική σίγουρα δεν προέρχεται από τον υποτιθέμενο φθόνο μας για τον πλούτο ενός «Πέτρου Κωστόπουλου» ή των υπόλοιπων παρευρισκομένων «σταρ» σε ένα Ντουμπάι. Όμως, αυτή η επιθετική μας γλώσσα προς τους λεγόμενους… «κοσμικούς» καταπιάνεται από την αποποίηση των ευθυνών τους προς την έξαρση του ιού. Όταν μάλιστα οι ίδιοι επιβιβάστηκαν στο αεροπλάνο με προορισμό τα χλιδάτα ανατολίτικα μέρη.

Σίγουρα ως έλλογο ον, ο άνθρωπος έχει πλέον κατορθώσει να απολαμβάνει μια ζωή που απαρτίζεται από αμέτρητες απολαύσεις, ψυχαγωγικές δραστηριότητες και πολύχρωμες γιορτές που πράγματι μας απομακρύνουν από εποχές αυστηρών κανόνων και καθολικής τήρησης συντηρητικών κοινωνικών ή θρησκευτικών αξιών. Ο καθένας μας είναι ένα ελεύθερο άτομο με δικές του πρωτοβουλίες. Ελεύθερο να δοκιμάζει και να ενεργεί ακόμη κι ως «εφηβήλικας». Πόσο μάλλον στο Δυτικό μας Κόσμο που έχουμε παραμερίσει διάφορους φραγμούς που ταλαιπωρούσαν τις κοινωνικές μας δομές. Ωστόσο, στη περίοδο μίας πρωτόγνωρης υγειονομικής κρίσης η συλλογική ευθύνη προπορεύεται έναντι των υπολοίπων. Η ατομική ευθύνη χρειάζεται να ανταποκρίνεται για χάρη μίας ευρύτερης συνολικής εικόνας, για να ελέγξουμε μία πανδημία με πρωτοφανείς προεκτάσεις. Αυτοί οι άνθρωποι λοιπόν, που επέλεξαν το covid-free Ντουμπάι για την καλοπέραση των γιορτών, τις επόμενες μέρες θα βρεθούν πάλι στην Ελλάδα να μεταμορφωθούν σε «πολίτες ευσυνείδητους» προς τη τήρηση των μέτρων.

Είναι έτσι όμως, όταν οι ίδιοι αυτοί άνθρωποι αναλώθηκαν σε ατέλειωτη διασκέδαση και ανέμελες βόλτες; Ευτελίζοντας έτσι, την ατομική ευθύνη που είναι τόσο αναγκαία για την αντιμετώπιση του ιού και την διασφάλιση της υγείας. Οπότε, αυτό που δικαιολογημένα μας ενόχλησε ήταν η εύκολη ισοπέδωση της υπευθυνότητας, πραγματοποιώντας μια εκδρομή μακριά από τις δυσμενείς συνθήκες που βιώνουμε. Ενδεχομένως, κάθε αεροπορική εταιρεία επιτρέπει εύκολη μετάβαση σε οποιοδήποτε προορισμό. Υπάρχουν ορισμένα «τρυπάκια» να αποφύγει κανείς τους νόμους ή κιόλας να ανακαλύψει την ανυπαρξία τους στον συνολικό τους έλεγχο, προκειμένου να ξεμυτίσει εν καιρώ πανδημίας.

Συνεπώς, η εύκολη προσπέραση των απαγορεύσεων και η αποστασιοποίηση από την επικρατούσα κατάσταση αποτελούν τα στοιχεία που προκάλεσαν την οργή των πολιτών. Το άνετο ξεγλίστρημα ανάμεσα στις απαγορεύσεις, αλλά και η απαθής συμπεριφορά μέσα από τις ψηφιακές τους εφαρμογές κοινωνικής επαφής, μετέτρεψαν μία στρεβλή εικόνα απέναντι σε έναν λαό που ανακοινώνει καθημερινά υψηλό αριθμό θανάτων, κρούσματα και έντονες ανησυχίες για την πορεία του ιού. Από τη στιγμή μάλιστα που η πλειοψηφία των celebrities στο Ντουμπάι δηλώνουν κάτοικοι της χώρας, όφειλαν να πορευτούν με μία εγκρατή διάθεση και σεβασμό στο κρίσιμο ζήτημα που μας αφορά όλους συνολικά.

 

 

Διαβάστε Περισσότερα