Τα δύο αγωνιστικά πρόσωπα του Έντεγκαρντ | Sons Of Football

Ο τεχνίτης Έντεγκαρντ αποδεικνύει πως κάθε ομάδα χρειάζεται να χειρίζεται έναν ποδοσφαιριστή βάσει των χαρακτηριστικών και των δυνατοτήτων του σε ένα σύστημα. Η πορεία του Έντεγκαρντ τόσο στη Ρεάλ, όσο και στις Σοσιεδάδ, Άρσεναλ μας προσφέρει αντίθετες εικόνες στο αγωνιστικό του πρόσωπο.

Όσοι έχουν παρακολουθήσει το Νορβηγό στη φετινή Ρεάλ, παρατήρησαν ενδεχομένως τον υποστηρικτικό του ρόλο ανάμεσα σε Κρος και Μόντριτς. Αφού η παρουσίαση των δύο τελευταίων είναι κομβική για τα αποτελέσματα των Μαδριλένων, ο Νορβηγός επομένως αποστασιοποιείται από πρωτοβουλίες και ενέργειες αντίστοιχα. Οι Κρος και Μόντριτς ανέκαθεν ανέπτυσσαν το παιχνίδι της ομάδας, οπότε και η μπάλα μονίμως περνά από τα πόδια τους. Σε σημείο λοιπόν, ο Έντεγκαρντ να βρίσκεται σε δεύτερο ρόλο, δίχως να είναι αυτός ο χειριστής μεταβιβάσεων και τελικών πασών λίγο έξω από την περιοχή. Μάλιστα ο ίδιος απέφευγε επικίνδυνα σουτ ή τελικές ευκαιρίες, διότι κι αυτές από τα χαφ προέρχονται από το κύριο επιτυχημένο δίδυμο της μεσαίας γραμμής.

www.therealchamps.com

Η όλη κατάσταση άλλαξε με το που ο Έντεγκαρντ μεταπήδησε για μεγάλο χρονικό διάστημα στη Σοσιεδάδ. Εκεί λοιπόν, του δόθηκε ο ρόλος του ενορχηστρωτή. Αυτός που θα αναλάμβανε τις μεταβιβάσεις. Ο εκφραστής των συνδυασμών και το «πρώτο βιολί» σε μια σύνθεση αποτελούμε κιόλας από συνομηλίκους του. Αναμφισβήτητα ο Νορβηγός είναι ποιοτικός παίκτης, πράγμα που το κατανοεί κανείς και από τα αγγίγματα του στη μπάλα. Ακόμη κι αν δεν κέρδισε τις εντυπώσεις στη Μαδρίτη, όπως πολύ ορθά το έπραττε στη Σοσιεδάδ.

Στην ομάδα των Βάσκων, ο Έντεγκαρντ διαμόρφωσε τη προσωπικότητα του. Επέστρεψε στο προσκήνιο και με την ατομική του απόδοση επανήλθε η προσδοκία για ένα αναγνωρισμένο ταλέντο ήδη από τα 15 του έτη (!). Ο ίδιος ολοκλήρωσε χρονιές σε ένα απαιτητικό κιόλας περιβάλλον, έπειτα από αποτυχημένους δανεισμούς σε μικρότερης αξίας πρωταθλήματα.

www.90min.com

Βέβαια, η πειστική του εικόνα αποτέλεσε το διαβατήριο για το δύσκολο και φιλόδοξο σύνολο της Ρεάλ. Και ο ίδιος ο Ζιντάν τον πίστευε, καθώς είχε επίγνωση τις ατομικές του δυνατότητες και την διαφορά που μπορεί να φέρει σε έναν αγώνα. Όμως, η διαμορφωμένη σύνθεση της Ρεάλ δεν άφηνε περιθώρια για έναν παίκτη τύπου «δεκάρι» και έτσι, ο Νορβηγός επέλεξε την νεανική Άρσεναλ του Αρτέτα.

Στο Λονδίνο, μετατράπηκε στο παίκτη που διακρίναμε στη Σοσιεδάδ. Ο Έντεγκαρντ χρησιμοποιείται με τον ίδιο εξίσου ρόλο, έχοντας ως ευθύνη όλη την δημιουργία των Λονδρέζων. Η μπάλα καταλήγει στα πόδια του, ο οποίος με την αντίληψη του την δίνει σε εκμεταλλεύσιμους χώρους κυρίως στα άκρα, για να προσθέσει στην ανάπτυξη και τα μπακ. Ο Νορβηγός σουτάρει πλέον, όπως είδαμε στον Ολυμπιακό. Δύσκολα του αποσπά κανείς την μπάλα, καθώς είναι άψογος στο χειρισμό της. Όλοι του οι συμπαίκτες μάλιστα, βρίσκουν στις δυνατότητες του εμπιστοσύνη και σιγουριά για την κατάληξη της φάσης.

Το σημαντικό στοιχείο σε έναν ποδοσφαιριστή βάσει χαρακτηριστικών, είναι να του βρει κανείς τον ρόλο που ανταποκρίνεται στις δυνατότητές του. Εάν λοιπόν, τοποθετηθεί σε αγνώστους χώρους για τον ίδιο, φυσικό λοιπόν να χαθεί. Ο Έντεγκαρντ όχι μόνο τοποθετήθηκε στα χαφ με λιγότερη συμμετοχή, αλλά υπήρξαν φορές που του δόθηκε το δεξί ή αριστερό άκρο. Ο Νορβηγός είναι ντελικάτος παίκτης. Έχει χάσει πλέον την ταχύτητα για να κινείται μακριά από τον άξονα. Ένα παράδειγμα παίκτη που αγωνίζεται στα ελληνικά γήπεδα είναι και ο Ουάρντα του ΠΑΟΚ.

www.see.news

Όταν πρωτοήρθε ο Αιγύπτιος στη Θεσσαλονίκη, αγωνιζόταν κυρίως στα «φτερά» και αρκετά περιθωριοποιημένος από τις προτιμήσεις των συμπαικτών του. Ως αποτέλεσμα, ο Ουάρντα να εγκαταλειφθεί ως σοβαρή ποιοτική προσθήκη και να περιηγηθεί αργότερα σε αρκετές επαρχιακές ομάδες και όχι μόνο. Όταν όμως, ο Αιγύπτιος επέστρεψε υπό την επίβλεψη του Γκαρσία έπειτα από το έξοχο πέρασμα στο Βόλο, αμέσως του ανατέθηκε ο ρόλος του «κουμανταδόρου». Τοποθετήθηκε επάξια στον άξονα και αμέσως αποτέλεσε σήμα κατατεθέν όλης της λειτουργίας του Δικεφάλου. Για αυτό κιόλας, όταν προορίζεται στα άκρα ορισμένες φορές, απομακρύνεται αρκετά από το πεδίο δράσης του.

www.premierleaguenewsnow.com

Γενικά, υπάρχουν ποδοσφαιριστές που για χάρη των συστημάτων ή παρουσίας άλλων πανάξιων και ακλόνητων μονάδων, παραμένουν σε δεύτερη μοίρα. Με την φανέλα της Άρσεναλ, ο Έντεγκαρντ καθιστά πλέον γνωστή την αγωνιστική του αξία, στην οποία ίσως αξίζει η συνέχεια της να βρίσκεται στο ανώτατο επίπεδο της Αγγλίας. Άλλωστε, ο Αρτέτα εξ αρχής τον προόριζε για βασικό του γρανάζι για την επιθετική του γραμμή.

Sons Of Football

Διαβάστε Περισσότερα