Τα λάθη που έφεραν την Μπάρτσα σε αυτή την φάση Ι Catalanos

Η τωρινή Μπάρτσα των τελευταίων ετών είναι δημιούργημα τουλάχιστον 8 χρόνων πριν.Θα πείτε και με το δίκιο σας..μα σε αυτή την δεκαετία κατέκτησε πρωταθλήματα,Τσάμπιονς Λιγκ,Κύπελλα,Σούπερ Καπ τα παντα πως υπήρχε πρόβλημα και που?!Το κυριότερο πρόβλημα ήταν όταν ο Πέπ έφυγε από την ομάδα.Αυτή ήταν ή αρχή του κακού.

Σίγουρα ομολογουμένως το ποδόσφαιρο που πρόσφερε η Μπάρτσα για μια δεκαετία ίσως και λίγο παραπάνω ήταν σε διάρκεια ότι καλύτερο έχει δει οποιοσδήποτε φίλαθλος σε όλο τον πλανήτη και επίσης ότι με αυτό το απίστευτα ολοκληρωτικό συνάμα  καταπληκτικό ποδόσφαιρο της πήγε όλους τους αντίπαλους προπονητές ειδικά σε θέματα τακτικής σε άλλο επίπεδο,ουσιαστικά τους βελτίωσε.

Πολλές επιλογές τόσο προπονητών όσο και παιχτών που δεν ήταν για το επίπεδο της Μπάρτσα.Προπονητές χωρίς ειδικό βάρος,χωρίς νέες ιδέες σε θέματα τακτικής με άστοχες επιλογές παιχτών και μια ομάδα κυριολεκτικά στον αυτόματο χωρίς κανένα πλάνο χωρίς κανένα μέλλον.

Στέκομαι στον Πέπ γιατί πολύ απλά ήταν ο μόνος που θα μπορούσε να κάνει ακόμα μεγαλύτερη την Μπάρτσα στα επόμενα χρόνια αν θα έμενε.

Βέβαια το κυριότερο πρόβλημα με αυτές τις ομάδες που έχουν τις δικές τους εποχές είναι όταν θα έρθει ή στιγμή της σταδιακής ανανέωσης.Εκεί λοιπόν τα κάνουν όλες μα όλες μαντάρα πραγματικά λες και το κάνουν επίτηδες!!

Η σωστή σταδιακή ανανέωση γίνεται όταν υπάρχει ένας προπονητής που έχει δείξει έργο κατακτώντας τα πάντα ,κερδίζοντας τόσο την στήριξη του κόσμου όσο και της εκάστοτε διοίκησης παιχτών και λοιπά.Αυτό το πρόσωπο ωστόσο ήταν ο Πέπ που δεν στηρίχτηκε όπως έπρεπε και για να μην έρθει σε σύγκρουση με τον Τσάβι…έφυγε.

Ο Πεπ ήθελε να βάλει καινούργια στοιχεία τόσο σε θέματα τακτικής όσο και στο να δώσει φρεσκάδα δύναμη και ταχύτητα ανανεώνοντας την ομάδα ετοιμάζοντας την πιθανόν και για ανάλογες επιτυχίες.Ο Πέπ από το 2011 λοιπόν ήθελε δύο παίχτες για βασικούς.Ο πρώτος ήταν ο Τιάγκο Αλκάνταρα και ο δέυτερος ο Μαρτίνεθ της Μπιλμπάο.Τόσο λοιπόν ο Τιάγκο που προοριζόταν για αντι Τσάβι μιας και εκείνος ήδη ήταν σε πτώση τα τελευταία δύο χρόνια όσο και ο Μαρτίνεθ θα ενίσχυαν το κέντρο.

Στην περίπτωση του Μαρτίνεθ τα πράγματα ήταν αντικειμενικά πιο απλά απ’ότι του Τιάγκο καθώς ή Μπιλμπάο τον αξίωνε 40 εκατομμύρια και έτσι ή Μπάρτσα έκανε πίσω.Τώρα τα δύσκολα ήταν με τον Τσάβι που θα έπρεπε να παραγκωνιστεί στον πάγκο πράγμα που δεν ήθελε και μπορώ να πω ότι έχει ευθύνη στο ότι χάθηκε ένας πολλά υποσχόμενος νέος παίχτης( παρεπιπτόντως ο καλύτερος νέος παίχτης τότε σε παγκόσμιο κύπελλο ηλικίας των 20!!) που θα έλυνε το πρόβλημα στην μεσαία γραμμή.Όπως καταλάβατε αυτές οι δύο επιλογές του Πέπ δεν στηρίχθηκαν.

Ο Πέπ πριν πατήσει Γερμανία για λογαριασμό της Μπάγερν Μοναχού ήδη είχε κλείσει δύο μεταγραφές.Τον Τιάγκο και Μαρτίνεθ πακέτο.Και μια παρένθεση που τότε μου έδειξε κάποια σημαντικά πράγματα ήταν ή μεταγραφή του Τιάγκο με μόλις 17 εκατομμύρια ευρώ!!Και αυτό διότι ή Μπάρτσα δεν μπόρεσε να βάλει ρήτρα γιατί είχε 90′ λεπτά συμμετοχής  λιγότερα απ’όσα θα έπρεπε!!Ούτε σε ερασιτεχνικά σωματεία τέτοια πράγματα!!!

Η Μπάρτσα μετά Πέπ εποχή έμεινε ίδια εγκλωβισμένη στο ίδιο τρόπο ανάπτυξης  χωρίς τίποτα καινούργιο που θα την έκανε να είναι ένα βήμα μπροστά από τις υπόλοιπες αντιπάλους και μοιραία ήρθαν και οι απανωτές ευρωπαικές σφαλιάρες τα τελευταία χρόνια.Με έναν Μέσι να προσπαθεί να κάνει ότι μπορεί έχοντας δίπλα του μετριότατους συμπαίκτες και όλα αυτά φτάνοντας στα 34….

Catalanos

 

Διαβάστε Περισσότερα