Τα λεφτά είναι πολλά. Η αξία είναι τόσο μεγάλη;

Αν εξαιρέσει κανείς την περίφημη πρόταση με 3 εκατομμύρια ευρώ από το Κατάρ και την Αλ-Άχλι, η οποία… τσάκισε στην πορεία, τόσο καιρό δεν έχει ακουστεί το παραμικρό.

Ούτε ένας ανταγωνιστής για τον Μάρκους Μπεργκ, εκτός από την ομάδα της καρδιάς του την Γκέτερμποργκ που όμως αποτελεί εξαίρεση. Πρώτον, γιατί δεν μπορεί παρά να προσφέρει έναν συμβολικό συμβόλαιο στο 33χρονο επιθετικό, ο οποίος ξεκίνησε το ποδόσφαιρο από εκεί και δεύτερον γιατί νομοτελειακά -το έχει πει άλλωστε- θα γυρίσει κάποια στιγμή στο Ούλεβι για να κρεμάσει τα παπούτσια του.

Ως εκ τούτου η Γκέτεμποργκ παύει να θεωρείται μνηστήρας, για την ακρίβεια είναι η αιώνια ερωμένη του Σουηδού σέντερ-φορ!

Πώς γίνεται ένας παίκτης με τόσο γεμάτο βιογραφικό τα τελευταία χρόνια να μην μπορεί να βρει μία πρόταση του ενός εκατομμυρίων ευρώ ετησίως που να τον καλύπτει; Μήπως το όνομα του δεν έχει πέραση στην αγορά; Η απάντηση είναι απλή, αλλά συνάμα και σύνθετη.

Στις 17 Αυγούστου ο Μάρκους Μπεργκ θα σβήσει 33 κεράκια στην τούρτα. Το νούμερο δεν είναι σοκαριστικό για το ποδόσφαιρο του 2019, είναι αλήθεια -το είπε κι ο ίδιος άλλωστε- ότι νιώθει πως το σώμα του έχει ακόμα δύο καλά χρόνια μπάλας σε υψηλό επίπεδο.+

Άλλο όμως τι λέει ο Σουηδός κι άλλο τι βλέπουν οι «αγορές». Οι αγορές βλέπουν έναν 33χρονο σέντερ-φορ, ο οποίος την τελευταία διετία έβγαζε το… παντεσπάνι του στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με ότι συνεπάγεται αυτό για το επίπεδο προπόνησης, έντασης, ανταγωνισμού, ποδοσφαιρικής ρουτίνας. Στην αγορά υπάρχει δεδομένη η αίσθηση πως όσοι γυρνάνε από τέτοιους εξωτικούς προορισμούς δεν έχουν καμία σχέση με αυτό που ήταν πριν πάνε εκεί. Κι όχι άδικα, τα παραδείγματα είναι πάμπολλα.

Οι αγορές κοιτάνε πολλά πράγματα πριν προσφέρουν ένα συμβόλαιο. Ξεψαχνίζουν όλα τα στοιχεία. Ο Μάρκους Μπεργκ πληρώνεται (αδρά) για τα γκολ του κι αυτά την τελευταία σεζόν παρουσίασαν μία θεαματική κάμψη. Μετά από μία… εξωγήινη πρώτη χρονιά με περισσότερα γκολ (32) από ότι επίσημα παιχνίδια (29), αλλά και 11 ασίστ, οι αριθμοί του Σουηδού παρουσίασαν κατακόρυφη πτώση, αυτός ίσως και να είναι ένας λόγος που η Αλ-Αιν αποφάσισε να μην του προσφέρει νέο συμβόλαιο.

Τα 25 γκολ και οι 11 ασίστ σε 21 ματς πρωταθλήματος, έγιναν φέτος 10 γκολ και μία ασίστ μόλις σε 100 αγωνιστικά λεπτά λιγότερα από ότι πέρσι. Τα 6 γκολ στο Ασιατικό Champions League έγιναν μόλις 2. Η πτώση της απόδοσης στο χορτάρι ήταν εμφανής Ο Μπεργκ και πάλι ήταν καλός, αλλά όχι τόσο καλός ώστε να δικαιολογεί ένα τρελό συμβόλαιο.

Οι αγορές δίνουν έμφαση και σε κάτι άλλο. Πως ο Μάρκους Μπεργκ τα τελευταία 5 χρόνια έχει αγωνιστεί μόνο στα πρωταθλήματα της Ελλάδας και Εμιράτων, κάτι ελάχιστα ελκυστικό αν θέλεις να τον περάσεις σε κάποια καλή λίγκα. Το (γεμάτο προβλήματα τραυματισμών) πέρασμα του από το Αμβούργο θα είναι για πάντα εκεί για να θυμίζει ότι ουσιαστικά ο Μπεργκ μόνο στην Ολλανδία έκανε καλές σεζόν με αυξημένο ανταγωνισμό.

Ναι, αλλά στην Εθνική Σουηδίας είναι βασικός κι αναντικατάστατος, αγωνίστηκε σε όλα τα παιχνίδια του περσινού Μουντιάλ. Κι εκεί όμως υπάρχει αντίλογος.

Ο Μπεργκ έχει σκοράρει μόλις σε ένα από τα 15 του παιχνίδια με το εθνόσημο, στην χώρα υπάρχει έντονη συζήτηση για το αν πρέπει να βγει από την ενδεκάδα ώστε να έρθουν από πίσω νέα ταλέντα όπως ο Αλεξάντερ Ίσακ. Ο τεχνικός Γιάνε Άντερσον τον στηρίζει, λέει πως κάνει πολλά πράγματα στο γήπεδο που δεν φαίνονται, ωστόσο εκείνη η απίθανη περίοδος μέσα στο 2017 με τα 8 γκολ στα προκριματικά του Μουντιάλ αποτελεί μακρινή ανάμνηση.

Όλα αυτά είναι λογικό να κάνουν τις ομάδες διστακτικές να δώσουν ένα παχυλό συμβόλαιο στον Σουηδό, ο οποίος δεν συζητά με τίποτα λιγότερο ως αρχική τιμή εκκίνησης από το ένα εκατομμύριο καθαρές ετήσιες πάγιες απολαβές. Κι αυτό το ποσό καμία λογική ομάδα της προηγμένης Ευρώπης δεν μπαίνει σε διαδικασία να του το δώσει, πολύ απλά διότι πλέον ελάχιστες ομάδες ενδιαφέρονται για παίκτες μιας χρήσης με μηδενική (μετα)πωλητική αξία.

SERPICO

Διαβάστε Περισσότερα