Τα ζαχαρωτά και ο ζαχαροπλάστης | ΠΟΛΙΤΗΣ

Μία από τις ευχάριστες εκπλήξεις της τρέχουσας σεζόν είναι αυτή της Έβερτον. Τα ζαχαρωτά, υπό την καθοδήγηση του ειδικού στην ειδική τακτική του Χριστουγεννιάτικου δέντρου, Κάρλο Αντσελότι, σημειώνουν διαρκή αγωνιστική άνοδο από αγώνα σε αγώνα, ενώ δεν παύουν να αποτελούν πονοκέφαλο για κάθε “μεγάλο” αντίπαλο, με ένα από τα τελευταία μεγάλα θύματα της ομάδας να είναι τα Σπιρούνια του Μουρίνιο καθώς και η πρωταθλήτρια Λίβερπουλ.

Εικόνα

Η αγωνιστική ταυτότητα

Ο Ιταλός τεχνικός έχει δώσει ταυτότητα στο παιχνίδι των ζαχαρωτών. Έχει μεταφέρει πολλά από τα χαρακτηριστικά που τον έχουν ξεχωρίσει στο παιχνίδι της Έβερτον και δεδομένης και της όποιας ποιότητας της ομάδας του Μέρσεϊσάιντ, θα μπορούσαμε να κρίνουμε την δουλειά του Ιταλού αρκετά καλή.

Ασφυκτική πίεση όταν η μπάλα μεταφέρεται στον ασβέστη, “παγίδες” στον παίχτη που βρίσκεται στην περιοχή, αλλά και πολυκοσμία εντός του κουτιού με την άμυνα να είναι συμπαγής, ώστε να απορροφηθεί ο όποιος κίνδυνος, σέντρα, σουτ και να μην περάσουν μπαλιές.

Στην επίθεση, οι μπλε αρέσκονται σε κάθετο και γρήγορο ποδόσφαιρο. Η τακτική του Αντσελότι θέλει τις ομάδες του να παίζουν γρήγορα και κάθετα, ενώ ζητάει και έξυπνο πρέσινγκ. Στόχος δεν είναι να κρατήσει όση περισσότερη κατοχή μπορεί, αλλά να έχει ουσία σε ότι γίνεται. Το σύστημα δίνει ευελιξία καθώς και ο πιο μέτριος παίχτης μπορεί να αποδώσει, αφού έχει συγκεκριμένες οδηγίες και καθήκοντα, ενώ γνωρίζει ανά πάσα στιγμή που βρίσκεται ο κάθε συμπαίκτης του και πως να τον βρει το οποίο συμβαίνει μέσω της καλής προετοιμασίας από την προπόνηση.

Στην επιθετική τριπλέτα, εκεί όπου ο ίδιος ο Κάρλο έχει δηλώσει ότι πρέπει να υπάρχει δημιουργικότητα και φαντασία, ο πάλαι ποτέ πρωταθλητής Ευρώπης με την Μίλαν έχει δώσει την ελευθερία στους παίχτες του, σχετικά με το αν θα κινηθούν εντός του κουτιού ή πάνω στη γραμμή, ενώ διαθέτει άκρως ποιοτικό υλικό για την δημιουργία ή το σπρώξιμο της μπάλας στο πλεκτό, όπως τον Μπάρνς και τον Ριτσάρλισον, με αποτέλεσμα να καταλήγει συχνά πυκνά η στρογγυλή θεά στο μπακλαβωτό.

Εικόνα

Επιστροφή στο 2014

Ένας ακόμα λόγος για τον οποίο έχει να υπερηφανεύεται ο Κάρλο στην Έβερτον, είναι η αγωνιστική ανάσταση του Χάμες Ροντρίγκες. Ο πρώτος σκόρερ του Μουντιάλ του 2014 εξαργύρωσε τις τότε καλές εμφανίσεις του με την μεταγραφή στην Ρεάλ, η οποία κρίθηκε αποτυχημένη. Ωστόσο, επιστρέφοντας στο σήμερα που αυτό μας νοιάζει, ο Ιταλός κατάφερε να βγάλει στο χορτάτρι τον Χάμες του 2014. Δείχνει εμπιστοσύνη στον σούπερ σταρ της Κολομβίας, του δίνει ελευθερία στις κινήσεις του και αμφότεροι έχουν ταιριάξει στις απαιτήσεις του παιχνιδιού της Έβερτον.

Μένει να δούμε αν η αγωνιστική φόρμα του Χάμες σε συνδυασμό με την οξυδέρκεια που δείχνει στον πάγκο ο Αντσελότι θα μεταφραστούν σε καλύτερα αποτελέσματα για την ομάδα, με τον Χάμες να μετατρέπεται στον ηγέτη της ομάδας μαζί με τους Μπάρνς και Ριτσάρλισον.

 

Το μέλλον της Έβερτον

Τα ζαχαρωτά βρήκαν τον κατάλληλο ζαχαροπλάστη. Ο Αντσελότι, πέρα από περγαμηνές που κουβαλάει, δείχνει και ικανός να ανεβάσει επίπεδο την συγκεκριμένη ομάδα. Η προσαρμοστικότητα που δείχνει ο τεχνικός της αιώνιας αντιπάλου της Λίβερπουλ, είναι σημαντικός παράγοντας, ώστε να καταφέρει στο μέλλον να εξελιχθεί η ομάδα και να ανταγωνίζεται τους μεγάλους.

Δεν είναι απίθανο το σενάριο, να δούμε στο μέλλον προπονητές που τους θεωρούμε τώρα μεγάλους όπως ο Γκουαρτνιόλα,Κλοπ,ο Ποκετίνο και ο Ζιντάν να κλέβουν ιδέες από τον Ιταλό-δάσκαλο, ώστε να εξελίξουν και αυτοί με τη σειρά τους το παιχνίδι και τις ομάδες τους.

Οι 13 νίκες της Εβερτον είναι έργο του Ιταλού και τα ζαχαρωτά ελπίζουν να δουν το σεντόνι…

ΠΟΛΙΤΗΣ

 

Διαβάστε Περισσότερα