Τέλος από Αγωνιστικός Διευθυντής ο Masi |Δ. Παπασυμεών

Ο νέος πρόεδρος της FIA Mohammed Ben Sulayem, μετά τα όσα έγιναν στο τελευταίο Grand Prix στο Άμπου Ντάμπι γνωστοποίησε πως ο Michael Masi δεν θα υφίσταται πλεόν ως Αγωνιστικός Διευθυντής της F1.

Τον ρόλο αυτό θα τον αναλάβουν οι:  Niels Wittich και Eduardo Freitas εναλλάξ.

Παράλληλα θα χρησιμοποιηθεί όπως στο ποδόσφαιρο κάτι σαν VAR, που θα είναι σε δευτερεύοντα ρόλο σε σχέση με τους αγωνοδίκες και θα βρίσκεται στα γραφεία της FIA.

Οι άμεσες ραδιοεπικοινωνίες μεταξύ των ομάδων και του Διευθυντή Αγώνων δεν θα υφίστανται πλεόν, ενώ θα εξεταστεί και το καθεστώς Safety Car.

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε ο Mohammed Ben Sulayem:

«Κατά τη διάρκεια της συνάντησης της Επιτροπής F1 στο Λονδίνο, παρουσίασα μέρος του σχεδίου μου για ένα νέο βήμα προς τα εμπρός στη «διαιτησία» της F1.

Έβγαλα συμπερασματικά σχέδια από τη λεπτομερή ανάλυση των γεγονότων του τελευταίου Grand Prix της F1 στο Άμπου Ντάμπι  για το 2021.

Πρότεινα μια εμπεριστατωμένη μεταρρύθμιση της οργάνωσης της «διαιτησίας» και της διεύθυνσης  αγώνα. Υποστηρίχθηκε ομόφωνα από τους διευθυντές της F1 και των ομάδων.

Εδώ είναι το σχέδιό μου για αυτές τις διαρθρωτικές αλλαγές:

Πρώτον, για να βοηθήσει τον Διευθυντή Αγώνων στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, θα δημιουργηθεί μια εικονική αίθουσα ελέγχου αγώνων. Όπως ο διαιτητής  βοήθειας βίντεο (VAR) στο ποδόσφαιρο, θα τοποθετηθεί σε ένα από τα γραφεία της FIA ως επιπλέον ασφάλεια, σε σχέση με τον Διευθυντή Αγώνα και θα συμβάλει στην εφαρμογή των αθλητικών κανονισμών χρησιμοποιώντας τα πιο σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία.

Δεύτερον, οι άμεσες ραδιοεπικοινωνίες κατά τη διάρκεια του αγώνα, που μεταδίδονται σήμερα με όλες τις τηλεοράσεις, θα αφαιρεθούν για να προστατεύσουν τον Διευθυντή Αγώνα από οποιαδήποτε πίεση και να του επιτρέψει να λάβει ειρηνικά αποφάσεις. Θα είναι ακόμα δυνατό να κάνετε ερωτήσεις στον Διευθυντή Αγώνων, σύμφωνα με μια καλά καθορισμένη και μη παρεμβατική διαδικασία.

Τρίτον, η απομάκρυνση των διαδικασιών πίσω από το αυτοκίνητο ασφαλείας θα επανεκτιμηθεί από τη συμβουλευτική επιτροπή  της F1 και θα παρουσιαστεί στην επόμενη Επιτροπή πριν από την έναρξη της σεζόν.

Τέλος, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι μια νέα ομάδα διαχείρισης αγώνων  θα τεθεί σε εφαρμογή από τη Βαρκελώνη για τις πρώτες χειμερινές δοκιμές.

Οι Niels Wittich και Eduardo Freitas θα ενεργήσουν εναλλακτικά ως διευθυντές αγώνων, βοηθούμενους από το Blash Herbie ως μόνιμο ανώτερο σύμβουλο.

 Ο Michael Masi, ο οποίος μετά από μια πολύ δύσκολη δουλειά για τρία χρόνια ως Αγωνιστικός διευθυντής της  Formula 1 διαδεχόμενος  τον Charlie Whiting,  θα λάβει μια νέα θέση στα πλαίσια της FIA.

 Παρουσίασα αυτό το πλήρες σχέδιο στα μέλη του παγκόσμιου συμβουλίου  και της Γερουσίας που έδωσαν την πλήρη υποστήριξή τους.

 Με αυτό το σχέδιο, η FIA ανοίγει το δρόμο για ένα νέο βήμα προς τα εμπρός στη «διαιτησία» της Formula 1. Χωρίς τους «διαιτητές», δεν υπάρχει άθλημα. Ο σεβασμός και η υποστήριξη των «διαιτητών» είναι ουσιαστικά της FIA. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αυτές οι διαρθρωτικές αλλαγές είναι ζωτικής σημασίας σε ένα πλαίσιο ισχυρής ανάπτυξης και τη δικαιολογημένη εμπιστοσύνη των οδηγών, των ομάδων, των κατασκευαστών, των διοργανωτών και φυσικά των οπαδών.

 Ευχαριστώ θερμά όλους όσους συνέβαλαν σε αυτή τη μεταρρύθμιση. Αυτές οι αλλαγές θα μας επιτρέψουν να ξεκινήσουμε σε καλύτερες συνθήκες και το άθλημά μας θα είναι ακόμη πιο αγαπητό και σεβαστό. Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.».

Διαβάστε Περισσότερα