Το 5-3-2 του Βαλβέρδε στο «Μεάτσα» Sons Of Football

Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, η Μπάρσα αντιμετώπισε την Ίντερ με τον πρωτόγνωρο σχηματισμό του 5-3-2. Μάλιστα του βγήκε σε καλό του Ερνέστο με σκορ 1-2. Όμως, η απόφαση πάρθηκε λόγω των πολλών απουσιών ή αποτελεί νέα προσέγγιση στα ευρωπαϊκά πλάνα της ομάδας;

Δεν μπορείς να συνηθίσεις την γενική εκδοχή της Μπαρτσελόνα σε αυτή τη διάταξη. Ωστόσο, το διπλό στο «Μεάτσα» ήρθε με αμυντική γραμμή τριών, τους Τοντιμπό – Ουμτιτί – Λενγκλέ. Τα πλάγια μπακ στην υποστήριξη της πεντάδας ήταν οι Βαγκέ – Φίρμπο. Στη μεσαία γραμμή υπήρξαν τρία χαφ, ενώ στο ρόλο των επιθετικών ο Γκρίεζμαν και ένας ακόμη νεαρός, ο Πέρεθ.

Την δεδομένη εποχή το ρόστερ των Μπλαουγκράνα δεν παράγει καθολικό κυριαρχικό ποδόσφαιρο. Κι αν τα καταφέρνει κάπως στην Ισπανία, τα τελευταία παθήματα της Ευρώπης δείχνουν την αδυναμία της. Είτε επειδή τα χρόνια κυλούν, είτε γιατί το ρόστερ έχει απογαλακτιστεί σε μεγάλο βαθμό.

Αφού αδυνατεί η ομάδα να επιβάλλει τον ρυθμό της, ο Βαλβέρδε ίσως έχει στο πίσω μέρος του μυαλού την πιθανότητα ενός συντηρητικού σχήματος. Με το 5-3-2, θα καλύψει την βαθιά πληγή της άμυνας, θα θωρακίσει δηλαδή τα μετόπισθεν με πέντε αμυντικογενή πρόσωπα. Με το που θα γυρίσουν οι Άλμπα και Σεμέδο και μπουν στην εξίσωση και οι υπόλοιπες βασικές μονάδες ,ίσως δούμε μία Μπάρτσα συνειδητοποιημένη στην πρόκληση της Ευρώπης.

Το σχήμα θα αποκτήσει τις κούρσες του Άλμπα και τη στήριξη των βασικών δεξιών μπακ, ενώ στην επίθεση θα στρογγυλοκαθίσουν οι Μέσι – Σουάρεζ. Με την προοπτική του 5-3-2, ο Βαλβέρδε εγκαθιστά τριάδα χαφ με κύρια γνωρίσματα τα τρεξίματα και την σκληράδα του Βιδάλ. Γνωρίζοντας ο Ερνέστο, ότι δεν διαθέτει και τα πιο ποιοτικά χαφ από άποψη κυριαρχίας, μπορεί να οδηγήσει το ξεδίπλωμα της επίθεσης σε αιφνίδιες επισκέψεις στην αντίπαλη εστία.

Ο χρόνος θα δείξει εάν η απόπειρα της Τετάρτης διαθέτει πιθανότητες. Σε ματς ισχυρών αντιπάλων ίσως είναι το αντίδοτο στις απανωτές αποτυχίες των περασμένων ετών. Το εγχείρημα δείχνει ενδιαφέρον, καθώς φέρνει την Μπάρσα στην ιδέα επαναπροσέγγισης της αγωνιστικής της ταυτότητας. Καλείται, λοιπόν, να ξεχάσει όσα ακολουθεί πιστά από αγωνιστικής απόψεως.

Sons Of Football

Διαβάστε Περισσότερα