Το Λονδίνο είναι παρόν | ΠΟΛΙΤΗΣ

Ο δεύτερος ημιτελικός του Τσάμπιονς Λιγκ ολοκληρώθηκε με την Τσέλσι να είναι τελικά η αντίπαλος του Πεπ Γκουαρντιόλα και των Πολιτών στον μεγάλο τελικό στην Πόλη. Ωστόσο, η φετινή Τσέλσι και ο Τόμας Τούχελ αξίζουν ιδιαίτερη αναφορά, καθώς η ευελιξία και οι τακτικές αρετές του Γερμανού τεχνικού ξεπέρασαν και το εμπόδιο της Ρεάλ Μαδρίτης και του Ζινεντίν Ζιντάν.

Ο σχηματισμός και οι τακτικές του Τούχελ

Συνήθης επιλογή του Γερμανού αναφορικά με το σχήμα είναι το 3-4-3 ή το 3-4-1-2. Ο στόχος είναι να υπάρχει ικανοποιητικός αριθμός ποδοσφαιριστών σε κάθε ζώνη, ώστε να διευκολύνεται η ανάπτυξη του παιχνιδιού από το τέρμα. Τα ακραία μπακ αναλαμβάνουν την “χαμαλοδουλειά” να ανεβοκατεβαίνουν τον ασβέστη δίνοντας το απαραίτητο πλάτος, ενώ οι δύο μέσοι σχηματίζουν τριγωνάκια ή ρόμβους στους χώρους για να κυκλοφορεί η μπάλα. Τέλος, η επιθετική τριπλέτα είναι άκρως επικίνδυνη τακτικά, κι αυτό για δύο λόγους. Αρχικά λόγω του λεγόμενου positional superiority. Αυτό σημαίνει πως λόγω του προωθημένου ακραίου μπακ, ο εξτρέμ παίρνει θέση ανάμεσα στον ακραίο αμυντικό και το στόπερ. Αυτό σημαίνει πως οι αμυντικοί “τραβιούνται” εκτός θέσης και ανοίγουν χώροι, με αποτέλεσμα να παιρνούν μπαλιές. Αυτό για να συμβεί απαιτεί σωστές τοποθετήσεις και ενσυναίσθηση από τους παίχτες για τον χώρο γύρω τους, καθώς και σωστό “διάβασμα” των φάσεων,

Ο δεύτερος λόγος είναι πως δημιουργούνται πολύ εύκολα οι υπεραριθμείες σε κάθε χώρο του επιοθετικού τρίτου. Αυτό το είδε από πρώτο χέρι σήμερα ο Ζιντάν. Ο Γάλλος τεχνικός είδε στο δεύτερο ημίχρονο τον ομόλογό του να διαβάζει σωστά το παιχνίδι και να υπερφορτώνει τον χώρο που κινείται το “9”, με αποτέλεσμα ο Σέρχιο Ράμος να καλείται να μαρκάρει μέχρι και 3 παίχτες μόνος του.

Τα στοιχεία του παιχνιδιού της Τσέλσι και η φιλοσοφία του Γερμανού 

Ο Τούχελ αρέσκεται σε παιχνίδι κατοχής και υψηλή πίεση. Βασικά στοιχεία που θα βρει κανείς στο παιχνίδι του είναι η πίεση, η άμεση ανάπτυξη, αλλά και η ευελιξία των ποδοσφαιριστών. Αυτό σημαίνει πως οι παίχτες είναι ικανοί να προσφέρουν με διάφορους τρόπους στο χτίσιμο των επιθέσεων. Συνήθως, αυτό επιτυγχάνεται προσθέτοντας παίχτη στον άξονα από την επίθεση, όπως πολύ καλά κάνει συχνά ο Μάουντ. Ωστόσο, αυτό γίνεται και με άλλους τρόπους. Μάουντ και Βέρνερ έρχονται στο κέντρο στα half space δημιουργόντας ένα “κουτί”. Με λίγα λόγια, ο Τούχελ έχει προσθέσει στην επιθετική φιλοσοφία της Τσέλσι το πλεονέκτημα να δίνει επιλογές στον εαυτό της, όποιες κι αν είναι οι καταστάσεις.

Το κυριότερο όμως προτέρυμα του Τούχελ είναι πως συνεχώς αποδεικνύει ότι είναι μετρ στο διάβασμα του παιχνιδιού και “λάιβ” και όχι μόνο από τα αποδυτήρια. Στον αγώνα με την Ρεάλ, αντιλήφθηκε εγκαίρως τις προθέσεις του Ζιντάν και εξουδετέρωσε κάθε προσπάθεια του ομολόγου του. Ο Ζιντάν ήθελε ενέπλεξε ενεργά τον τερματοφύλακα στο build up και κατέβαζε τους Αζάρντ και Μπενζεμά πίσω από το κέντρο, αφήνοντας τους Μεντί και Βινίσιους μπροστά. Ο στόχος ήταν να υποχρεώσει την Τσέλσι να ανέβει, ώστε να δημιουργηθούν χώροι για να περάσει η βαθιά μπαλιά στους δύο ταχύτατους προωθημένους, ώστε να φτιάξει η Ρεάλ ευκαιρίες. Ωστόσο, ο Τούχελ προσαρμόστηκε άμεσα. Η πίεση ήταν αρκετά συντηρητική, το οποίο σημαίνει πως η Ρεάλ δεν μπορούσε να κάνει όσα ήθελε ο τεχνικός της.

Αγγλικός εμφύλιος

Η πανίσχυρη Μάντσεστερ Σίτι θα δει απέναντί της την Τσέλσι. Ο Γκουαρντιόλα βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να διεκδικεί για ακόμα μία φορά το Τσάμπιονς Λιγκ και βλέπει την διαχρονικά μεγάλη του αντίπαλο (Ρεάλ Μαδρίτης) εκτός διοργάνωσης. Ωστόσο, αν πέσει στην παγίδα να υποτιμήσει την αντίπαλο και να συμπεριφέρεται ως φαβορί προς αουτσάιντερ, τότε ο Αθπιλικουέτα και η παρέα του θα έχουν πιο εύκολο έργο από ότι φαντάζονται. Ο Τούχελ έχει να επιδείξει έργο και θα είναι ο δυσκολότερος τακτικά αντίπαλος που έχει αντιμετωπίσει φέτος στο Τσάμπιονς Λιγκ ο Γκουαρντιόλα, μαζί με τον Ποτσετίνο. Τα φαβορί και τα αουτσάιντερ φαίνονται στα 90 λεπτά, το Λονδίνο φέτος δηλώνει παρόν και ο αποκλεισμός της Ρεάλ Μαδρίτης ήταν μία ηχηρή δήλωση αυτού.

ΠΟΛΙΤΗΣ

Διαβάστε Περισσότερα