Το προβληματικό αγωνιστικό πρόσωπο του ΠΑΟΚ-Sons Of Football

Η δύσκολη νύχτα του ΠΑΟΚ εναντίον της Σλόβαν έφερε στην επιφάνεια όλου του είδους τα ζητήματα που τον ταλανίζουν ως οργανισμό αυτή τη περίοδο. Ορισμένοι έριξαν το βάρος της ευθύνης στην υπεροψία του Δικεφάλου στο υποδεέστερο Europa League, ενώ κάποιοι διέκριναν τα αγωνιστικά θέματα του ρόστερ και της σύνθεσης της ομάδος.

Σίγουρα, δεν χωρά αμφιβολία πως οι παίκτες του ΠΑΟΚ χαμήλωσαν τις βλέψεις τους μπροστά στην ευκαιρία του Europa League. Παίκτες και φίλοι της ομάδας βρέθηκαν για άλλη μία φορά μακριά από το όνειρο του Champions League, αφήνοντας τους με πικρία και εκνευρισμό. Ο τρόπος που ήρθε ο αποκλεισμός με τον Άγιαξ τους αποπροσανατόλισε όλους στο ασπρόμαυρο στρατόπεδο, επικεντρώνοντας εσφαλμένα το ενδιαφέρον τους κυρίως στην ευρωπαϊκή διαιτησία και την UEFA. Η υπεροψία του ΠΑΟΚ, που επιμένουμε να του προσάπτουμε, δεν φέρνει μόνη της έναν οδυνηρό αποκλεισμό – σοκ από τους Σλοβάκους. Κύριο ρόλο παίζει και η αγωνιστική του εικόνα, που προβλημάτισε έναν αριθμό των φιλάθλων του.

Ο ΠΑΟΚ πάσχει από δημιουργία στην επίθεση

Εάν εξαιρέσουμε τον επιβλητικό και χαρισματικό Μπίσεσβαρ, η σύνθεση του Δικεφάλου υπολείπεται σε παίκτες που να διαθέτουν την ατομική, προσωπική ενέργεια. Απαραίτητη, όταν επιθυμεί κανείς να αλλάξει τα δεδομένα ενός παιχνιδιού και να κάνει την διαφορά απέναντι στον αντίπαλο. Επιπροσθέτως, λείπουν οι συνεργασίες μεταξύ των επιθετικών, οι οποίες θα μπορούσαν να ξεκλειδώσουν μία κλειστή άμυνα, όπως των Σλοβάκων. Χωρίς ιδιαίτερη προετοιμασία στην επιθετική δημιουργία, οι παίκτες αναγκάζονται σε ανούσιες σέντρες για χάρη του μοναδικού φουνταριστού Άκπομ.

Η δυσλειτουργία του κέντρου

Ο ΠΑΟΚ έφερε νέες προσθήκες παικτών, όπως Ντάγκλας και Εσίτι, αλλά η προσωρινή απώλεια του Μαουρίτσιο δεν καλύπτεται ούτε στο ελάχιστο. Ακόμη και ο Σάκχοφ φαντάζει απουσία, καθώς οι νεοφερμένοι δεν ξεχωρίζουν έως τώρα. Ο Εσίτι είναι φιλότιμος, παίκτης αντοχής και ειδικός στην ανάσχεση της μπάλας. Όμως, σε επίπεδο δημιουργίας ο ίδιος κυμαίνεται σε μέτρια απόδοση, καθώς δεν διαθέτει την ποιότητα ή την ψύχραιμη πάσα του Μαουρίτσιο. Από την άλλη, ο Ντάγκλας βρίσκεται σε ρηχά νερά, δείχνοντας ότι δεν μπορεί να δώσει κάτι το διαφορετικό.

Ο Φερέιρα δεν βασίζεται στο πλεονέκτημα της άμυνας

Ο Πορτογάλος προπονητής επικεντρώνεται περισσότερο στο τομέα της επίθεσης. Έως τώρα βέβαια, δεν έχει βρει τους κατάλληλους που θα κερδίσουν τη προτίμησή του, παρά μόνο ο Μπίσεσβαρ του έχει δώσει άμεσα αποτελέσματα. Ο Φερέιρα αγνοεί τον περσινό σκληροτράχηλο ΠΑΟΚ, λόγου χάρη την εκπληκτική αμυντική του γραμμή. Πέρα ότι το αμυντικό δίδυμο δεν βρίσκεται σε καλή κατάσταση, όπως ο ανασφαλής και βαρύς Βαρέλα, ο Φερέιρα εγκαταλείπει την επιτυχημένη συνταγή και προτιμά το ευέλικτο και ευάλωτο τωρινό σχήμα.

Ο Πέλκας αποτελεί τον αδύναμο κρίκο στην σύνθεση της ομάδας

Οι περισσότεροι από εμάς πιστεύαμε στην περαιτέρω βελτίωση του νεαρού χαφ. Δυστυχώς, εδώ και δύο χρόνια όχι μόνο δεν εξελίσσεται, αλλά παραμένει στάσιμος. Στον ΠΑΟΚ, συνήθως παίζει στον ελεύθερο ρόλο πίσω από τον επιθετικό, διασφαλίζοντας μία δύσκολη θέση – συνδετικό κρίκο μεταξύ επίθεσης και κέντρου. Η συγκεκριμένη επιλογή περιθωριοποιεί τον σημαντικό Μπίσεσβαρ στα πλάγια, ενώ ο Πέλκας και Ζαμπά δεν έχουν δώσει τις αναμενόμενες επιθετικές λύσεις. Έτσι, λοιπόν, έχει ως αποτέλεσμα ο Μπίσεσβαρ να απομακρύνεται από την μικρή περιοχή, ο οποίος ιδανικά ταιριάζει στη θέση δεκάρι. Η μετριότητα του Πέλκα λοιπόν, οδηγεί στο plan b του Φερέιρα, το 4-4-2, το οποίο δύσκολα ταιριάζει στους παίκτες. Η καλύτερη δυνατή λύση είναι η παραχώρηση της θέσης του Πέλκα. Ο Μπίσεσβαρ θα βρεθεί πάλι σε ρόλο πρωταγωνιστή, οργανωτή και θα προσδώσει το απρόβλεπτο στοιχείο στον ΠΑΟΚ. Με την μόνιμη αυτή μετατόπιση του Ολλανδού αρτίστα, ελευθερώνεται η θέση εξτρέμ. Σε αυτό το σημείο, ο Στοχ φαντάζει βολική περίπτωση. Ένας ίσως άξιος συμπαίκτης στην επιθετική τετράδα, αλλά παραμένει ακόμη παραγκωνισμένος.

Ο ΠΑΟΚ μπορεί ακόμη και τώρα να προχωρήσει σε αλλαγές και να επαναπροσδιορίσει εσωτερικές καταστάσεις εντός του συνόλου. Το πρωτάθλημα μόλις άρχισε και σε αυτή την απωθημένη διοργάνωση για τον ίδιο, θα βγάλει το ανταγωνιστικό του πρόσωπο στη διεκδίκηση των σκήπτρων. Λύσεις υπάρχουν, κινήσεις, επίσης, ίσως υπάρξουν για ενίσχυση, αλλά κυρίως η επανεκτίμηση της διάταξης του Δικεφάλου περιέχει όλη την ουσία για τη συνέχεια.

 

Sons Of Football

Διαβάστε Περισσότερα