Το Τρίτο Μάτι Του Κύκλωπα

Είναι γεγονός ότι στην Ελλάδα έχουμε δει πολλά εκτρώματα. Νομίζω όμως ότι αυτό εδώ, επετειακό κιόλας, δικαίως μπορει να χτυπήσει την πρωτιά σε κακογουστιά, έλλειψη έμπνευσης και πρόκληση αρνητικών συναισθημάτων. Προσωπικά μου προκαλεί αποστροφή και αδιαφορία.

Μερικές λωρίδες που εμμέσως παραπέμπουν στην ελληνική σημαία, απλώνονται γλυκά σαν χαρτί υγείας σχηματίζοντας ένα αφηρημένο 2 και καταλήγουν στο 1, όπου και μπαίνουν, εξερχόμενα από αυτό σε 9 λωρίδες, σε ένα concept που παραπέμπει ευθέως σε καταστροφείς εγγράφων.

Μια δημιουργία που υποτίθεται ότι θέλει να διαφημίσει τα 200 χρόνια από την εθνεγερσία και όπου απουσιάζει το πλέον ενδεικτικό σύμβολο: η Σημαία, ως έχει, να παραπέμπει σε κανονική σημαία, ή κάποιο άλλο χαρακτηριστικό σύμβολο της εποχής: το προσωπείο του Κολοκοτρώνη, ο τύμβος του Καραϊσκάκη, το λάβαρο της επαναστάσεως, ένας εμβληματικός πίνακας ζωγραφικής ή κάτι ισάξιο τέλος πάντων.

Φυσικά υπάρχουν και άλλες εκδοχές: πχ, στην Ελλάδα της επιβαλλόμενης πολυπολιτισμικότητας με όσα αυτή συνεπάγεται, η Ιστορία πρέπει να συνεχίσει να στρογγυλεύεται για να μην κρατάνε την αναπνοή τους οι διάφοροι γνωστοί-άγνωστοι παρεξηγησιάρηδες, που έχουν επικροτήσει ενθουσιωδώς κατά το παρελθόν την “αρμονική συμβίωση με τους Οθωμανούς”, το “συνωστισμό της Σμύρνης”, τη λησμονιά του Μακεδονικού Αγώνα, την απαξίωση του ναυτικού αγώνα ότι δήθεν γινόταν για χρήματα και πολλά άλλα παρόμοια.

Κάπως έτσι και τώρα, αυτές οι λωρίδες προωθούνται μέχρι και σε σοκολατί, μπορντώ, μπεζ και μερικά άλλα χρώματα, πλην των κανονικών. Λυπάμαι.

Διαβάστε Περισσότερα