Τσε Γκεβάρα: Για πρώτη φορά στον κόσμο ένας θάνατος άπλωσε τόσες ιδέες καί θεωρίες!

Τσε Γκεβάρα, 09 Οκτωβρίου το 1967 δολοφονήθηκε στη Λα Ιγκέρα της Βολιβίας αυτός ο μεγάλος επαναστάτης της σύγχρονης παγκόσμιας ιστορίας. Ερνέστο Τσε Γκεβάρα γεννημένος στις 14 Ιουνίου του 1928 στο Ροσάριο της Αργεντινής.Μορφωμένος άνθρωπος γιατρός στο επάγγελμα θεράπευε τους ασθενείς δωρεάν δεν πήρε ποτέ από κανέναν χρήματα, και όταν η γυναίκα του παραπονέθηκε ότι οι συμφοιτητές του αρχίζουν και γίνονται πλούσιοι αυτός απλά χαμογέλασε.

Θεωρείται μαζί με τον μεξικανό Πάντσο Βίλλα, σαν οι δύο μεγαλύτεροι επαναστάτες της γης στη Νεότερη Ιστορία.Συμμετείχε στο κίνημα της 26ης Ιουλίου που πέτυχε την ανατροπή του δικτατορικού καθεστώτος του Φουλχένσιο Μπατίστα στην Κούβα, αρχικά προσφέροντας τις ιατρικές του γνώσεις,και αργότερα ως διοικητής των ανταρτών. Ενώ υπήρξε μέλος της Επαναστατικής Κουβανικής Κυβέρνησης, προωθώντας ριζικές μεταρρυθμίσεις.

Το 1965 πιστός στη νίκη της Επανάστασης στην Κούβα έφυγε με στόχο την οργάνωση νέων επαναστατικών κινημάτων στο Κονγκό,και αργότερα στη Βολιβία όπου τραυματίστηκε στο πόδι συνελήφθη και δολοφονήθηκε. Όταν οΤεραν υπαξιωματικος του Βολιβιανου στρατουτον σημάδευε, λίγο πριν την εκτέλεσή του, ο μεγάλος Τσε Γκεβάρα χαμογελώντας του είπε. Ρίξε δειλέ έναν άνθρωπο θα σκοτώσεις οι ιδέες θα παραμένουν πάντα ζωντανές και θα σε κυνηγούν σε όλη σου τη ζωή.

Πυροβόλησε εννιά φορές ο δολοφόνος στρατιώτης, και πέφτοντας νεκρός ο Αργεντινός επαναστάτης του κόψανε τα χέρια για να μην ταυτοποιηθεί ποτέ από τα αποτυπώματα των δακτύλων του ότι ο νεκρός είναι οΤσε Γκεβάρα. Όπως και ο Μάο Τσε Τούνγκ,ο Ερνέστο Γκεβάρα ανάπτυξε θεωρίες πάνω στη στρατηγική και την τακτική του μοντέρνου ανταρτοπόλεμου, οι οποίες διδάσκονται στις σχολές πολέμου της Αμερικής μέχρι και σήμερα.

 

Η οικογένειά του ήταν μία από τις οικογένειες της Αργεντίνικης ολιγαρχιας με Ισπανικές και Ιρλανδικές καταβολές.Παρόλα αυτά οι γονείς του νεαρού Ερνεστο δεν απέφευγαν καθόλου την επαφή με ανθρώπους χαμηλότερων κοινωνικών στρωμάτων.Πολλά μέλη της ολιγαρχίας θεωρούσαν προκλητικό αυτόν τον τρόπο ζωής επειδή το ζεύγος Γκεβάρα έδειχνε φανερά ότι σεβόταν και δεχόταν τις προοδευτικές ιδέες.

Το 1948 πέρασε στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου του Μπουένος Άιρες όπου ολοκλήρωσε τις σπουδές του 1953.Χωρίς όμως να ακολουθήσει την κλινική πρακτική που απαιτούνταν προκειμένου να είναι σε θέση να εξασκήσει το επάγγελμα του γιατρού.Κατά τη διάρκεια των σπουδών του στα τέλη του 1950 εξασφάλισε άδεια ιατρού.Και άρχισε να εργάζεται στα εμπορικά πλοία του Αργεντίνικου στόλου.

Τους επόμενους μήνες πραγματοποίησε αρκετά ταξίδια στη νότια και κεντρική Αμερική στη διάρκεια των οποίων έζησε από κοντά τις κοινωνικές συνθήκες στις αμερικανικές χώρες.Επηρεασμένος από τις εμπειρίες αυτές άρχισε να ασχολείται όλο και περισσότερο με πολιτικά ζητήματα και με το μαρξισμό. Ανήσυχος και στο πνεύμα και στην ψυχή από τα εφηβικά του χρόνια, ανάβει αμέσως η φλόγα της Επανάστασης μέσα του και αρχίζει να γράφει την ιστορία του Θρύλου.

Συμμετέχοντας όπως προείπαμε στην Επανάσταση για την ανατροπή του Μπατίστα στην Κούβα,και μετέπειτα στο Κονγκό,και στη Βολιβία όπου τραυματίστηκε και συνελήφθη και εκτελέστηκε.Ενα παλικάρι πραγματικό. Λεβέντης ψηλός και όμορφος,είχε την δυνατότητα μέσα από την ευφράδεια του λόγου του να περνάει τις απόψεις του στους πάντες,Εντιμότατος και μάγκας όσοι τον ακολούθησαν δεν προδόθηκαν ποτέ από τον ίδιο.

Η φωτογραφία με τον μπερέ είναι η πιο πολυδιαφημισμένη φωτογραφία της γης όλων των εποχών.Η οποία έχει επανεκδοθεί σε εκατομμύρια αντίτυπα που δεν μπορούν και ούτε θα μπορέσουν ποτέ να πλησιάσουν σε αριθμούς ούτε η διάσημοι Rockstar,ουτε οι παγκόσμιοι μάγοι του ποδοσφαίρου, και οποιαδήποτε άλλη λογής διάσημοι του 20 αιώνα. Τραβήχτηκε το 1967 και λανσάρεται μέχρι και σήμερα σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, και θά λανσαρεται για πάντα παντού. Ερνέστο Τσε Γκεβάρα ο μεγάλος προφήτης τις επαναστάσης των λαών της νεωτέρας παγκόσμιας ιιστορίας.

 

B IΓΝΑΤΙΟΥ

Διαβάστε Περισσότερα