Tupac, ένας μεγάλος μύθος της Μουσικής ΜΑΡΙΑ ΣΚΑΜΠΑΡΔΩΝΗ

Για όποιον ακούει τη λέξη ραπ το μυαλό όλων πηγαίνει στον Eminem, τον Snoop Dogg και άλλες μορφές στη μουσική του σήμερα, που μεσουρανούν την εποχή του σήμερα σε αυτό το είδος. Όσοι γνωρίζουν σε βάθος όμως την ιστορία, θα αναφερθούν πρωτίστως σε εκείνη τη μορφή που εγκαθίδρυσε αυτό το είδος και αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για όλους τους μεταγενέστερους. Και αυτός είναι ο Tupac Shakur, μία σπουδαία μουσική και πολιτιστική μορφή.

Ο Tupac υπήρξε η πιο θρυλική μορφή της ραπ μουσικής, όπως και ένας σπουδαίος κοινωνικός ακτιβιστής με μεγάλο ενδιαφέρον για τα κοινωνικά προβλήματα. Γεννήθηκε στις 16 Ιουνίου του 1971 και το πραγματικό του όνομα ήταν Λεσέϊν Πάρις Κρουκς. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως η μητέρα του όσο ήταν έγκυος σε αυτόν βρισκόταν στη φυλακή, ενώ ο πατέρας του τους είχε εγκαταλείψει όσο εκείνος βρισκόταν σε πολύ μικρή ηλικία. Ο Tupac είχε έντονες συναναστροφές με άτομα που ανήκαν στους Μαύρους Πάνθηρες, μίας επαναστατικής και εθνικιστικής οργάνωσης, η οποία έδρασε στις ΗΠΑ από το 1966 ως το 1982.

Ο Tupac αισθανόταν μοναξιά και έτσι αποφάσισε να διοχετεύσει την ενέργεια και την ανάγκη του για αποδοχή στη ραπ μουσική, ξεκινώντας το 1990 με τους Digital Underground. Διαπιστώνοντας όμως πως δε μπορούσε να βρει την αναγνώριση που ήθελε με αυτό τον τρόπο, αποφάσισε να ανεξαρτητοποιηθεί και να δημιουργήσει μόνος του τη δική του πορεία.

Το πρώτο του άλμπουμ έφερε τον  τίτλο «2Pacalypse now » και κατέφερε να γίνει χρυσό. Από τον δίσκο ξεχώρισε το κομμάτι ‘’Brenda’s  got a baby’’. Ακολούθησε ο δίσκος «Strictly 4 my N.I.G.G.A.Z.”,  ο οποίος και τον καθιέρωσε ως μία από τις μεγαλύτερες μορφές της ραπ.

O Tupac είχε άσκησε τόσο μεγάλη επιρροή στη ραπ, ενώ κατάφερε να δημιουργήσει ένα δικό του ρεύμα, το οποίο ονόμασε Thug Life.  Οι διαμάχες του με άλλους ράπερ, όπως ο Notorious B.I.G, Puff Daddy, Jay-z, υπήρξε έντονη.

Ο Tupac είχε δεχθεί δολοφονική επίθεση στις 30 Νοεμβρίου του 1994, από την οποία και κατάφερε να επιζήσει. Στις 14 Φεβρουαρίου του 1994 οδηγήθηκε στη φυλακή καθώς δέχθηκε κατηγορίες για σεξουαλική επίθεση και βιασμό, από τις οποίες όμως και αθωώθηκε στις 12 Οκτωβρίου του ίδιου έτους. Το “Me against the world” βρέθηκε στην κορυφή των αμερικάνικων charts κάνοντας τον ίδιο τον πρώτο καλλιτέχνη που πετυχαίνει κάτι τέτοιο ενώ βρίσκεται στη φυλακή.

Ο Tupac υπήρξε σημαντικός κοινωνικός ακτιβιστής. Άσκησε έντονη πολιτική κριτική, στήριξε τους φτωχούς που βίωναν την κοινωνική αδικία και κατέκρινε τον άδικο πλούτο. Υπήρξε στόχος πολλών ανθρώπων με κοινωνική δύναμη, ενώ ο ίδιος κατάφερε να ξεφύγει από τα γκέτο, κάτι για το οποίο οι οπαδοί του τον θαυμάζουν (έχει χαρακτηριστεί ως «ο Τσε των γκέτο της Αμερικής«).

Ο θάνατός του υπήρξε το ίδιο ξαφνικός και πρόωρος. Στις 7 Σεπτεμβρίου του 1997, ο Tupac είχε πάει στο Λας Βέγκας προκειμένου να παρακολουθήσει έναν αγώνα μποξ ανάμεσα στον Mike Tyson και τον Bruce Seldon. Ο αγώνας τελείωσε σύντομα, έχοντας ως νικητή τον Tyson και ο Tupac κατευθυνόταν με το αυτοκίνητό του στο Club 662 για να δεχτεί δολοφονική επίθεση με πυροβολισμό. Πέθανε από εσωτερική αιμορραγία μετά από 6 μέρες νοσηλείας, σε ηλικία 25 ετών. Δύο μήνες μετά το χαμό του, κυκλοφόρησε το άλμπουμ “The Don Killuminati: The 7 Day Theory”.

Ο Tupac θεωρείται μία από τις πιο σημαντικές μορφές της ραπ όλων των εποχών. Η επιρροή που άσκησε σε όλες τις μεταγενέστερες μορφές του είδους, παραμένει σημαντική και τεράστια. Το άλμπουμ “Until the end of time” το οποίο κυκλοφόρησε το 2001, πούλησε πάνω από 38 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως, κάνοντας τον ίδιο τον χιπ χοπ καλλιτέχνη με τις περισσότερες πωλήσεις μετά τον Eminem, γεγονός για το οποίο έχει γραφτεί και στο Ρεκόρ Γκίνες.  Ο ίδιος είχε ηχογραφήσει πολλά τραγούδια τα οποία κυκλοφόρησαν μετά τον θάνατό του,  με δίσκους όπως το «Resurrection» και το «Loyal to the Game». Το 2003 μετά από την ψηφοφορία των θεατών του MTV, ψηφίστηκε ως ο νούμερο ένα ράπερ καλλιτέχνης όλων των εποχών.

Αποφθέγματα του ίδιου

Η μαμά μου πάντα μου έλεγε: «Αν δεν μπορείς να βρεις κάτι για το οποίο θα ζούσες, βρες κάτι για το οποίο θα πέθαινες.»

Για κάθε σκοτεινή νύχτα, υπάρχει μια φωτεινότερη ημέρα.

Έχουν λεφτά για να κάνουν πολέμους, αλλά δεν μπορούν να ταΐσουν τους φτωχούς.

Ένα είναι το σίγουρο πάντως: πως οι θρύλοι δεν ξεχνιούνται ποτέ.

Διαβάστε Περισσότερα