Τζίμι Χέντριξ το μεγαλείο της “Ροκ” μουσικής.

Jimi Hendrix ο ταχυδακτυλουργός της ηλεκτρικής κιθάρας. Αριστερόχειρας με δεξιά “Φέντελ” και τις χορδές ανάποδα,και εναν ενισχυτή στη διαπασών. Ο Χέντριξ αν και πέθανε νωρίς ήταν ο άνθρωπος που άλλαξε τη ροή της ηλεκτρικής κιθάρας.Και όλα αυτά στο μισό της δεκαετίας του 60 στην Αμερική. Ο μεγαλύτερος οργανοπαίχτης στην ιστορία της ροκ μουσικής,ο James Marshall Hendrix, ήταν Αμερικανός μουσικός τραγουδιστής και τραγουδοποιός.

Παρά τη σχετικά σύντομη μουσική του σταδιοδρομία που κράτησε περίπου τέσσερα χρόνια, θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες του 20ου αιώνα,και ένας από τους ανθρώπους που επηρέασε όσο κανείς άλλος τους κιθαρίστες. Μάλιστα το ροκ “Hall of Fame” τον περιγράφει ως αναμφισβήτητα το μεγαλύτερο οργανοπαίχτη στην ιστορία της ροκ μουσικής. Ο Χέντριξ προτιμούσε μοντέρνα μοντέλα κιθάρας που προοριζόταν για δεξιόχειρες,παρά το γεγονός ότι ήταν αριστερόχειρας.

Ετσι λοιπόν τοποθετούσαν ανάποδα τις χορδές με αποτέλεσμα ο ήχος να είναι αρκετά διαφορετικός και να εντυπωσιάζει τους ακροατές.Επαιζε με έναν πολύ πρωτότυπο και παράξενο τρόπο βγάζοντας τρομακτικό ήχο. Η πρώτη ηλεκτρική κιθάρα του Hendrix ήταν μία μαύρη με χαρακτηριστικό λευκό φινίρισμα. Σύμφωνα με μία εκδοχή την πήρε από τον πατέρα του ο οποίος την έχει αγοράσει στο Σιάτλ από κάποιο κατάστημα το 1959 για 89 δολαρια.

Την ίδια χρονιά ο Χέντριξ εμφανιζόταν με την “Supra” οταν έπαιζε σε διάφορες εμφανίσεις του,μέχρι που κλάπηκε το 1960 κατά τη διάρκεια μιας εμφάνισης του συγκροτήματος σε ένα νυχτερινό μαγαζί.Αυτη η κιθάρα είναι ένα από τα λιγότερα γνωστά μοντέλα σήμερα καθώς κατασκευάστηκε από μία ανώνυμη εταιρεία. Στις αρχές της καριέρας του ο Τζίμι Χέντριξ σο’λαρε με πιο οικονομικά μοντέλα δεν είχε και την οικονομική δυνατότητα για ακριβότερα οργανα.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1960 άρχισε να χρησιμοποιεί κιθάρες της εταιρείας “federal”. Ξεκινώντας έπαιζε μαζί με το συγκρότημα “Brothers το καλοκαίρι του 1966 αγόρασε” με μία άλλη καινούργια κιθάρα,με τη βοήθεια μιας φίλης του,και γρήγορα έγινε η αγαπημένη του. Η μεγάλη του αδυναμία ήταν μία άλλη μαύρη κιθάρα με λαιμό από σφένδαμο. Λίγο πριν το θάνατό του ο Hendrix πειραματίστηκε και με άλλες ηλεκτρικές κιθάρες όπως η “Γκίμπσον”.

Βέβαια μέχρι τότε έχει καταφέρει να εδραιώσει την εταιρεία “federal” ως κορυφαία επιλογή για τις ηλεκτρικές κιθάρες. Την ίδια περίοδο οι Άγγλοι κιθαρίστες της σειράς το όπως ο Έρικ Κλάπτον και ο Τζεφ Μπεκ είχαν ερωτευτεί την “Kitchen”. Οταν ο Χέντριξ επισκέφτηκε πρώτη φορά τη Μεγάλη Βρετανία όπου όλος ο κόσμος έσπευσε να δει από κοντά αυτό το φαινόμενο της ηλεκτρικής κιθάρας,αυτόν τον μεγάλο οργανοπαίχτη, που μίλαγε με τις χορδές του οργάνου,οι πωλήσεις της “federal” εκτοξεύτηκαν. Οι περιγραφές για το Jimi Hendrix είναι άπειρες,γυναικάς, αλητάμπουρας, ατιθασος.

Ενα ομως είναι σίγουρο, στο τέλος όλοι τον θυμούνται για το σπουδαίο και μοναδικό συναίσθημα που αφήνε κάθε φορά που άγγιζε την ηλεκτρική του κιθάρα και εκτόξευε μαγικά στον αέρα τις νότες της ροκ μουσικής. Αυτός ο πολύ μεγάλος μουσικός ο τεράστιος όργανοπαίχτης της ηλεκτρικής κιθάρας, οταν συνάντησε στην Αμερική το μεγάλο Μανώλη Χιώτη έμεινε με το στόμα ανοιχτό. Εντυπωσιάστηκε από τον ήχο που εξέπεμπε το μπουζούκι του τεράστιου Χιώτη και από την ταχύτητα με την οποία έπαιζε το όργανο και όταν τον ρώτησαν ποιος είναι ο μεγαλύτερος κιθαρίστας τον κόσμο, τους είπε ”ένας Έλληνας που παίζει ένα παράξενο όργανο που ο ήχος του αναστένει τους νεκρούς” Τζίμυ Χέντριξ το μεγαλείο της ροκ μουσικής πλασμένο απο τα μαγικά του δάχτυλα.

Διαβάστε Περισσότερα