Βαλμπουενά και Φορτούνης, μία αναπόφευκτη σύγκριση | Sons Of Football

Ο φετινός Ολυμπιακός παρουσιάζει διακυμάνσεις στην απόδοση του. Ήδη παρατηρούμε την συνεχή αλλαγή αγωνιστικού προσώπου ανάμεσα στα δύο ημίχρονα, ενώ το σχήμα πάσχει από ιδέες στο τομέα της δημιουργίας. Βέβαια, το φορτίο της ανάπτυξης το αναλαμβάνει κυρίως ο Βαλμπουενά, ενώ στο προαναφερθέν ζήτημα προστίθεται και ο παραγκωνισμένος Φορτούνης.

Μοιραία λοιπόν, όσο κυλάνε οι πρώτοι αγώνες, ο Ολυμπιακός και το έργο του – δίχως τη συνεισφορά και των δύο συγχρόνως – μόνο πιο δυσχερές θα γίνεται. Μέχρι πρότινος, το σύνολο του Μάρτινς έχει αποδείξει πως διατηρεί το passing game και το υποδειγματικό build up από την άμυνα, αλλά στη γραμμή κρούσης λίγοι είναι οι πρωταγωνιστές. Τα δύο αρχικά «όπλα» ακούν στο όνομα των Βαλμπουενά και Ελ Αραμπί. Ο δεύτερος ανήκει φυσικά στην εκτέλεση της τελική ευκαιρίας, ο ιδανικός δηλαδή αποδέκτης οποιασδήποτε ενέργειας από τους συμπαίκτες του. Έλα όμως, που σε θέμα ανάπτυξης, πρωτίστως ο Βαλμπουενά και ο Φορτούνης των 20λέπτων διασπούν με επιτυχία την άμυνα.

Ωστόσο, και οι δύο σπανίως εμφανίζονται μαζί στην ενδεκάδα. Από τότε μάλιστα που επέστρεψε ο Φορτούνης, δεν τους έχουμε δει ουσιαστικά να συνυπάρχουν στην σύνθεση. Ειδικά φέτος που η χρονιά προμηνύεται απρόβλεπτη, οι εμπνεύσεις των δύο θα γλυκάνουν το συνολικό παιχνίδι της ομάδας. Και εδώ ερχόμαστε στην επίμαχη σύγκριση μεταξύ των δύο, στην οποία οι φίλοι του Ολυμπιακού εδώ και μέρες χωρίζονται σε δύο ξέχωρα «στρατόπεδα».

Από τη μια πλευρά, ο Βαλμπουενά κατά πολλούς αποτελεί το παράδειγμα προς μίμηση για τον Φορτούνη, καθώς ο Γάλλος μοχθεί, πρεσάρει ασύστολα κι ας είναι σε προχωρημένη ηλικία. Σύμφωνα με τους ίδιους, ο Βαλμπουενά είναι πιο νευρώδης ποδοσφαιριστής και μυείται ευκολότερα στο πνεύμα του αγώνα. Πέρα από αυτό, τα εύστοχα χτυπήματα του σε στημένες φάσεις και η απαράμιλλη δίψα του δίχως όρια τον καθιστά πιο αγαπητό σε αυτή την μερίδα φιλάθλων συγκριτικά με τον νωχελικό Φορτούνη.

Από την άλλη, κάποιοι φίλοι των Ερυθρόλευκων προσδοκούν στην έμπνευση και την αμεσότητα του Φορτούνη. Ειδικά, όσο τα ακραία χαφ δεν αφήνουν το στίγμα τους στην ενδεκάδα, τόσο πιο ισχυρή απώλεια δείχνει ο Φορτούνης. Μην ξεχνάμε πως ο Έλληνας επιτελικός χαφ συνδυάζει ατομική ενέργεια με συχνό σκοράρισμα και πατάει απειλητικά την περιοχή εν αντιθέσει με τον Βαλμπουενά. Ένα ακόμη προτέρημα, πως πηγαίνει κατά μέτωπο επίθεση στην εστία, όντας προικισμένος με την χαρακτηριστική του επέλαση. Άλλωστε, ο Βαλμπουενά εκτός από τα εύστοχα πέναλτι, σε αυτό τον τομέα κρίνεται ανεπαρκής. Πόσο μάλλον στις τελευταίες του ευρωπαϊκές εμφανίσεις, στις οποίες απώλεσε σημαντικές ευκαιρίες. Κανείς όμως, δεν αμφιβάλλει πως ο Γάλλος έχει προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες, οι οποίες έχουν επισκιάσει κατά πολύ το ελάττωμα στο σκοράρισμα.

Τη δεδομένη στιγμή, ο ερυθρόλευκος κόσμος έχει δικαιολογημένα διχαστεί. Πιθανόν, η όλη αντιλογία σχετικά με τους δύο θα ήταν αχρείαστη, εάν ο Μαρτίνς τους «πάντρευε» στη σύνθεση. Πριν ο Φορτούνης υποστεί τον μακροχρόνιο τραυματισμό, στα πρώτα δείγματα εκείνων των θερινών φιλικών ο ίδιος και ο Βαλμπουενά – υπό τις οδηγίες του Μάρτινς – συνυπήρχαν στο σχήμα. Γιατί όχι και φέτος, όταν ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει πολυπρόσωπες άμυνες και ύπουλες έδρες που δεν θα του χαριστούν σε αποτέλεσμα. Άλλωστε, ο Γάλλος τα πάει περίφημα σε ρόλο δεξί εξτρέμ, ενώ συγχρόνως ο Φορτούνης θα αναλάβει τα γνώριμα του καθήκοντα. Επιβάλλεται δηλαδή η παρουσία τους σε εγχώρια παιχνίδια, για περαιτέρω τόνωση και διευκόλυνση στο επιθετικό κομμάτι.

Δυστυχώς, αυτή η αναπόφευκτη σύγκριση θα συνεχιστεί μακροπρόθεσμα, εάν ο ίδιος ο Μαρτίνς δεν τους συνταιριάσει και τους δύο. Ο Βαλμπουενά έχει ήδη κερδίσει την αναγνώριση όλου του φίλαθλου κοινού. Καιρός λοιπόν, να επανέλθει και ο Φορτούνης στη καθημερινή κουβέντα για τα αγωνιστικά πεπραγμένα της ομάδας. Ας επέλθει λήξη επομένως, στην όλη μεταχείριση του Φορτούνη ως έναν κακομαθημένο «μαθητή» και να επανέλθει δια βοηθείας Μάρτινς πάλι στο προσκήνιο.

Διαβάστε Περισσότερα