Βασίλης Τσιάρτας ”El Mago” Κώστας Ιλίσια

Στις 12 Νοέμβρη του 1972 γεννιέται στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας ένα από τα καλυτέρα 10αρια του Ελληνικού ποδοσφαίρου, ο Βασίλης Τσιάρτας. Ο παλαίμαχος σήμερα διεθνής ποδοσφαιριστής ξεκίνησε την καριέρα του

στην Νάουσα το 1989 και τον Δεκέμβρη του 1992 τον αποκτά η ΑΕΚ με προπονητή τον Ντούσαν Μπάγεβιτς. Ξεχώρισε αμέσως για την άψογη τεχνική του κατάρτιση, έμεινε στην ΑΕΚ έως το 1996 οπότε ” μεταναστεύει” στην Ισπανία για να παίξει στη Σεβίλλη.

Υπάρχει η φήμη ότι τότε άνθρωποι της Σεβίλλης είχαν έλθει στην Ελλάδα για τον Βασίλη Καραπιάλη αλλά κάποιος σερβιτόρος σ’ ένα εστιατόριο τους είπε γιατί δεν βλέπετε τον άλλο νεαρό Βασίλη της ΑΕΚ ; Τα υπόλοιπα είναι ιστορία  κι ο Τσιάρτας πάει στη Σεβίλλη. Στην ισπανική ομάδα μένει έως το 2000 με αξιόλογες εμφανίσεις, ωραία γκολ κι ακόμη και σήμερα οι οπαδοί της τον θυμούνται με θαυμασμό. Δεν του έδωσαν τυχαία το προσωνύμιο ” El Mago” ( ο Μάγος).

Το 2000 επιστρέφει στην ΑΕΚ και παίζει έως το 2004, έχει μάλιστα ωραία συνεργασία με τον άλλο ” Ισπανό” τον Ντέμη Νικολαΐδη. Κατόπιν η καριέρα του παίρνει τη φθίνουσα αφού πάει για ένα εξάμηνο στην Κολωνία ( 4 ματς 1 γκολ) και για λίγο διάστημα παίζει και στον Εθνικό Πειραιώς( 3 ματς 1 γκολ). Αφού πέρασε από όλες τις ομάδες ( παίδων, νέων, ελπίδων) της Εθνικής αγωνίστηκε και σε 70 ματς της Εθνικής ανδρών πετυχαίνοντας 12 γκολ.

 

Το 1994 ο τότε προπονητής της Εθνικής Ελλάδος, Αλκέτας Παναγούλιας, ενώ τον είχε καλέσει στα φιλικά προετοιμασίας εν όψει του Μουντιάλ των ΗΠΑ, δεν τον πηρέ στην αποστολή επιλέγοντας παίκτες με μεγαλύτερη εμπειρία. Ηταν μέλος της Εθνικής Ελλάδος που κατέκτησε το Euro στην Πορτογαλία  το 2004 , είχε τα θέματα του με τον Γερμανό προπονητή Ότο Ρεχάγκελ( νομίζω ότι ακόμη και σήμερα δεν μιλάνε μεταξύ τους) αλλά όταν κλήθηκε να παίξει Ηταν ουσιαστικός.

Ηταν δική του η μπαλιά στον Βρύζα για να ισοφαρίσουμε τους Ισπανούς στο μεταξύ μας παιχνίδι στον όμιλο και να μην ξεχάσουμε το κόρνερ στον ημιτελικό με τους Τσέχους οπού  ο Δέλλας με κεφαλιά μας δίνει το εισιτήριο για τον τελικό. Πολλοί έλεγαν , ακόμη κι ο Ρεχάγκελ, ότι ο Τσιάρτας δεν μαρκάρει δεν παίζει άμυνα αλλά μάλλον η απάντηση βρίσκεται στα λογία του Προπονητή του στη Σεβίλλη του Marcos Alonso:

Αυτό που κάνει ο Βασίλης δηλ. τη δημιουργία , την τελική πασά για το γκολ μπορεί να το κάνει άλλος ; Κι αφού έπεσε άκρα του τάφου σιωπή στα αποδυτήρια τους απαντά τότε μη μιλάτε να παίξει άμυνα ο Τσιάρτας. Σήμερα τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά αλλά πάντα θα ξεχωρίζει ο τεχνίτης ποδοσφαιριστής. Θεωρώ ότι ο Τσιάρτας Ηταν ο Δεληκάρης της εποχής του , άφησε όμως το δικό του στίγμα.

Vassilis Tsiartas – El Mago ● Best Greek ”10” Ever | All Goals with AEK FC (HD)

 

Κώστας Ιλίσια.

Διαβάστε Περισσότερα