Βέλγιο με συνταγή Πορτογαλίας! | Jago1914!

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ζευγάρια που προέκυψαν μετά την φάση των ομίλων, ήταν αυτό ανάμεσα στους πρωταθλητές Ευρώπης Πορτογάλους και ίσως την πιο ταλαντούχα φουρνιά παιχτών των τελευταίων δεκαετιών του Βελγιου.

Το παιχνίδι ξεκίνησε χωρίς ιδιαίτερο ρυθμό, με τις ομαδες να προσέχουν κυρίως τα μετόπισθεν. Σίγουρα κάτι που θεωρητικά θα βόλευε την ομάδα των Πορτογάλων που αρέσκεται σε τέτοιου είδους τακτικές με τον Σαντος στον πάγκο.

Η φάση όμως στο 42ο λεπτό ήταν κάτι που άλλαξε τις ισορροπιες στο παιχνίδι. Ο Τ. Αζαρ έπιασε ασύλληπτο σουτ στέλνοντας την μπαλα στα δίχτυα του Ρουι Πατρισιο. Το πρώτο ημίχρονο έκλεισε χωρίς κάτι αξιόλογο εκτός από ένα άστοχο σουτ του Ζοτα νωρίτερα  μέσα στην περιοχή από καλή θέση και ενα φάουλ του Ρόναλντο όπου ο Κουρτουα έλεγχε την πορεία του.

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με αναγκαστική απώλεια του Ντε Μπρουινε για το Βέλγιο. Η Πορτογαλία δειλά δειλά άρχισε να γίνεται πιο επιθετική ώστε να ψάξει το γκολ της ισοφάρισης. Ο Σαντος προχώρησε σε πολλές αλλαγές σταδιακά στο παιχνίδι περνοντας και καθαρό φορ στο παιχνίδι, αλλά και αλλαγές στον άξονα με πιο δημιουργικούς παίχτες.

Το Βέλγιο συνέχισε να φυλάει κυρίως την άμυνα του, χωρίς να δείχνει διάθεση να κυνηγήσει ένα 2ο τέρμα ώστε να τελειώσει την υπόθεση πρόκριση.

Η Πορτογαλία μετά το 80ο λεπτό άρχισε να γίνεται πολύ περισσότερο απειλητική χάνοντας καλές ευκαιρίες να φέρει το παιχνίδι στα ίσια, τοσο με κεφαλιές αλλά και με σουτ, όπου ένα από αυτά του Γκερεϊρο στο 83ο λεπτό βρήκε το αριστερό κάθετο δοκάρι του Κουρτουα στην μεγαλύτερη στιγμή της Πορτογαλίας να φτάσει στην ισοφάριση.

 

Σίγουρα πολυτιμότερος παίχτης για τους Βέλγους ο Τ. Αζαρ όπου εκτός από το γκολ έκανε πολλά χιλιόμετρα στο γήπεδο, αλλα πολύ καλό το δίδυμο στο κέντρο  όπου περιόρισαν τα χαφ της Πορτογαλίας να μένουν μακριά από την περιοχή του Βελγίου. Από τους Πορτογάλους σίγουρα ξεχώρισε ο Σαντσες μέχρι το σημείο όπου τον εγκατέλειψαν οι δυνάμεις του. Ειδικά στο πρώτο μέρος ήταν η μοναδική ελπίδα των Πορτογάλων να ξεκινήσει μια καλή επιθετική προσπάθεια.

Το Βέλγιο κέρδισε γιατί εκτός από τύχη που χρειάζεται στο ποδόσφαιρο, είχε και κάτι άλλο που δεν μας έχει συνηθίσει την τακτική. Ακόμα και πριν πετύχει το γκολ, αλλά ιδιαίτερα μετά, οπισθοχωρησε, έδωσε την μπάλα στον αντίπαλο κάτι που δεν το κάνει η ομάδα του Βελγίου ακόμα και όταν προηγείται με μεγαλύτερο σκορ ως συνηθως. Αυτό έδειξε να απόσυντόνισε τους Πορτογάλους, καθώς αυτοί αρέσκονται σε αυτήν την τακτική ενάντια σε έναν αντίπαλο που είναι της ίδιας περίπου δυναμικής ή και καλύτερος. Ίσως αυτή η καθυστέρηση από τον Σαντος να αντιληφθεί αυτήν την οπισθοχωρηση του Βελγίου, κόστισε σε χρόνο στην ομάδα του  να γίνει πιο επιθετική και να μπει στο παιχνίδι πολύ πιο νωρίς και όχι στο τελευταίο τέταρτο του παιχνιδιού.

Το Βέλγιο εν τέλη πέτυχε μια πρόκριση απέναντι σε έναν σπουδαίο αντίπαλο , όπου κατά την γνώμη μου έχει πολύ καλύτερο υλικό ακόμα και από την χρόνια που κατέκτησε το τρόπαιο. Αυτό δίνει αυτοπεποίθηση στους Βέλγους να αρχίσουν να κοιτάνε ακόμα πιο έντονα την πιθανότητα να φτάσουν μέχρι το τέλος.

Jago 1914!

Διαβάστε Περισσότερα