ΖΑΚ ΒΙΛΝΕΒ, ο τελευταίος Πρωταθλητής της Williams

Όπως λέει και ο τίτλος του άρθρου μας σήμερα ο Ζακ Βιλνεβ γιος του αδικοχαμένου Ζιλ Βιλνεβ είναι ο τελευταίος πρωταθλητής τι πάλε ποτέ κραταιάς ομάδας του σπορ.. Της ομάδας της Williams! Δεν θα το κρύψω ότι από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 μέχρι και τα μέσα της επόμενης υπήρξε ο αγαπημένος μου οδηγός ανεξάρτητα με ποια ομάδα αγωνιζόταν.. Ας πάρουμε λοιπόν τα πράγματα με την σειρά.. Γεννημένος στις 9 Απριλίου του 1971 στον Καναδά… Στο αίμα του λόγο του πατέρα του έτρεχε ήδη από μικρό παιδί η ταχύτητα και η δίψα για αγώνες και νίκες..

Το 1995 κερδίζει τα 500 μίλια της Ιντιανάπολις και το πρωτάθλημα στα Indy.. Ο Frank Williams βλέπει το ταλέντο του και αμέσως την επόμενη χρονιά τον φέρνει δίπλα στον Damon Ηill σε ένα από τα δύο μονοθέσια της ομάδας!Από την πρώτη κιόλας χρόνια χτυπά το πρωτάθλημα στα ίσια αλλά στο τέλος καταλήγει στον Βρετανό… Η πρώτη νίκη έρχεται στο Ευρωπαϊκό γκραν πρι το 1996..Παλεύει το τίτλο εκείνης της χρονιάς μέχρι το τελευταίο γκραν πρι στη Σουζουκα! Στην πρώτη του χρονιά πετυχαίνει 4 νίκες αριθμό ρεκόρ για νέο οδηγό στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της F1 μέχρι εκείνη την στιγμή..

Το ρεκόρ του το πήρε ο Hamilton αργότερα… Η χρονιά όμως που έρχεται η καταξίωση ήταν το 1997..Στέφεται πρωταθλητής απέναντι στην Ferrari του Schumacher στο τελευταίο αγώνα που έγινε στην Χερεθ μετά την ιστορική σύγκρουση των 2 και τον μηδενισμό του Γερμανού για αντικανονική κίνηση… Εκείνη την σεζόν μόλις είχε αποχωρήσει από την ομάδα ο μάγος της αεροδυναμικής ο Newey και είχε πάει στην McLaren… H Williams του υστερούσε κατά πολύ σε αυτό τον τομέα μιας και είχε μείνει πίσω από μεριάς εξέλιξης.. Ουσιαστικά έτρεχε με το μονοθέσιο του 1996..Αυτό ήταν έκανε ακόμα πιο δύσκολο το έργο του..Μετά ακολούθησαν τα χρόνια στην νεοσύστατη BAR..

Είχε κατά την γνώμη μου κάνεις το λάθος να υπογράψει γρήγορα.. Ο Ron Dennis τον ήθελε στην McLaren.. Τα πρωταθλήματα μπορεί αντί να τα είχε πάρει ο Hakkinen να τα είχαμε δει από το Καναδό.. Με τα αν όμως δεν φτιάχνεται η ιστορία.. Πάντα ο Ζακ ήταν ασυμβίβαστα εκρηκτικός σαν χαρακτήρας.. Πότε δεν ήταν άδειο μύδι.. Ισχυρή προσωπικότητα! Τον είχα δει από κοντά στο γκραν πρι της Μοντζα όταν πέταγε πάνω από τα κερμπ στις 2 συνεχόμενες λεσμο το 1998 με την κόκκινη Williams λόγο χορηγών… Τρομερός στην οδηγική ικανότητα..

Αργότερα τρέχει για την Ρενο 3 αγώνες το 2004 και κλείνει την καριέρα του το 2005 και το 2006 μέχρι την μέση της σεζον στην Ζαουμπερ όπου την θέση του καταλαμβάνει ο Kubica μετά το ουγγρικό γκραν πρι! Δεν άξιζε τέτοιο τέλος σε έναν πρωταθλητή.. Συνολικά στην περίπου δεκαετή καριέρα του στην F1 πέτυχε 11 νίκες και 23 βάθρα!Πάντα aggressive στο οδηγικό στυλ και πάντα χαμογελαστός και εξωστρεφής..

Οι αποφάσεις που έπαιρνε όμως πάντα τον χαντακωναν.. Χάνει την ευκαιρία να πάει στην McLaren το 1998 και παίρνει τις νίκες και την κούπα ο Hakkinen και μετά ενώ είναι στην Ρενο στους τελευταίους 3 αγώνες του 2004 φεύγει.. Την επόμενη χρονιά ο Αλονσο παίρνει νίκες και το πρωτάθλημα με την ίδια ομάδα..
Εμείς θα θυμόμαστε πάντα το πηγαίο ταλέντο του Ζακ αλλά και την τρομερή αλλαγή που έκανε συνέχεια με το βάψιμο των μαλλιών του…. Αλλά και το είναι ο τελευταίος παγκόσμιος πρωταθλητής της ιστορικής ομάδας της Βρετανίας!!!

Διαβάστε Περισσότερα