Zinedine Zidane, ο διπλά επιτυχημένος προπονητής Sons Of Football

Ο Ζιζού εκπλήρωσε τον τελευταίο ύψιστο στόχο με την Ρεάλ Μαδρίτης: την κατάκτηση του πρωταθλήματος Ισπανίας. Ο Γάλλος θρύλος επέστρεψε για δεύτερη φορά στο κλαμπ, ανασύνταξε το σύνολο παικτών του και το τοποθέτησε επιτυχημένα σε τροχιά εγχώριου τίτλου.

Ο ίδιος ο Ζιντάν επαλήθευσε τον εαυτό του. Έπειτα από την πρωτόγνωρη εμπειρία του το 2016 στη Βασίλισσα, κατόρθωσε από τότε μαζί με την χρυσή φουρνιά να κατακτήσει τρία διαδοχικά τρόπαια Τσάμπιονς Λιγκ. Στη δεύτερη επαναφορά στο πάγκο της, την αξίωσε πρωταθλήτρια. Βέβαια, η αξία του ως προπονητής και κατά πόσο συγκαταλέγεται στους κορυφαίους αμφισβητείται ακόμη. Όμως, δεδομένα πρόκειται για ισχυρή προσωπικότητα που εμπνέει τον αθλητή και τον μετατρέπει σε ρόλο πρωταγωνιστή με χρέος στην ιστορία του συλλόγου. Ο Γάλλος ανέλαβε την καταρρακωμένη Ρεάλ του Ράφα Μπενίτεθ, όντας ανήμπορη στο μακρινό 2016 να διεκδικήσει κάποια εγχώρια διάκριση. Ταπεινωμένη από την έτερο αντίπαλο Μπάρτσα, ανασυγκροτήθηκε υπό το βλέμμα του Ζιντάν και έφτασε στη κορυφή της Ευρώπης. Μια μεταμόρφωση ως έκπληξη, καθώς το ευρωπαϊκό επίτευγμα επαναλήφθηκε μάλιστα άλλες δύο φορές διαδοχικά

Ωστόσο, την περασμένη σεζόν η Ρεάλ αποχωρίζεται τον αγαπητό στις τάξεις της Ζιντάν και τον διαδέχεται ο Λοπετέγκι. Η αρχή δεν ήταν ανάλογη, σε μία Ρεάλ δίχως Ρονάλντο και την σειρά επιτυχιών του τέως προπονητή της. Η καμπή στο πρωτάθλημα έφερε τα πρώτα ανησυχητικά σημάδια, ενώ στο κίνδυνο μίας ολικής κατάρρευσης η διοίκηση έσπευσε σε βεβιασμένη αλλαγή. Έτσι, προτίμησε τον άπειρο Σολάρι ως ύστατη λύση, έως ότου τα διοικητικά στελέχη να επαναπροσδιορίσουν τις ανάγκες της ομάδας για επάνοδο. Η επιστροφή του λυτρωτή Ζιντάν φάνταζε ιδανική και αυτό λοιπόν έγινε: η επιστροφή του Γάλλου – ενός μέντορα για τους περισσότερους του ρόστερ – επέφερε αναζήτηση και επαναπροσέγγιση των πλάνων.

Ο Ζιντάν ουδέποτε εκπροσωπούσε κάποια ιδιαίτερη σχολή ποδοσφαίρου. Μαζί του δεν έφερνε ένα συγκεκριμένο στυλ παιχνιδιού, δηλαδή σήμα κατατεθέν στο έργο του. Όμως, ο ίδιος αποτελεί έναν άξιο «νοικοκύρη» ομάδας και προσηλωμένος στο επιθετικό ποδόσφαιρο, προσαρτημένο με βάση τα ατομικά στοιχεία των μονάδων του. Η λαμπρή του προσωπικότητά διευκόλυνε στην έντιμη αξιολόγηση του ρόστερ, καθώς υπήρξε ανένδοτος στη χρήση των «ακριβών» Χάμες και Μπέιλ. Ο Γάλλος δεν πτοήθηκε από τα παχυλά συμβόλαια, ενώ αντίστοιχα προσδοκούσε στην αξία και απόδοση των νεαρών. Έτσι, η σύνδεση διαμορφώθηκε με την πείρα του υπάρχοντος κορμού και νεοφερμένων παιδιών, όπως Βινίσιους, Μεντύ, Βαλβέρδε κλπ.

Επομένως, η αναμόρφωση της τωρινής Ρεάλ υπό τις οδηγίες Ζιντάν προήλθε έπειτα από ψύχραιμες αποφάσεις και λογική προνοητικότητας για το εγγύτερο μέλλον. Η ανάμειξη πιτσιρικάδων με την παλαιά φρουρά κατόρθωσε την κατάκτηση της La Liga, έχοντας καθοδηγητή έναν άνθρωπο διπλά πλέον πετυχημένο και γνώριμο με τις επιτυχίες ενός συλλόγου αυτού του επιπέδου.

 

Sons Of Football

Διαβάστε Περισσότερα