Climate effects * Μαριγούλα μου. Ι ΠΑΝΙΩΝΑΚΙΑΣ

Mε αφορμή τα όσα τραγικά ζήσαμε ( και δυστυχώς έχουμε να ξαναζήσουμε, όσο και αν προσευχόμαστε και σταυροκοπιόμαστε.. )  ασχολούμαστε εκ νέου σε αυτή την στήλη, με ένα ζήτημα τόσο δύσκολο , τόσο πολύπλοκο,  αλλά και τόσο προφανές.
Οι  αναγνώστες της στήλης, θα θυμούνται πως λίγους μήνες πριν είχε δημοσιευθεί το άρθρο :  https://www.georgiouclub.gr/pyriniki-energeia-ananeosimes-piges-energeias-3-0-apo-imichrono-panionakias/  Eκεί με λίγα & απλά  λόγια, είχαμε ασχοληθεί μια πτυχή της  ”κλιματικής αλλαγής ” που αφορούσε ένα νευραλγικό τομέα, που είναι αυτός, της ενέργειας.
Δεν είναι της παρούσης, να ξανά ασχοληθούμε με τα τεράστια οφέλη στον ενεργειακό και οικονομικό τομέα, που θα έφερνε η εγκατάσταση ενός πυρηνικού αντιδραστήρα στην χώρα μας. Είναι κοινά αποδεκτό πως ούτε η ωριμότητα υπάρχει σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο , ούτε η θέληση και η πρωτοβουλία για να βγούμε απο τέλμα της οικονομικής κρίσης. Κατά το 2121 καλά να ‘μαστε, το συζητάμε….!!
Θα είμαστε όμως… ή θα έχουμε ψηθεί σαν τηγανιτά αυγά ???
Προφανώς και για να τα βάλουμε σε μια σειρά: Ο παρατεταμένος καύσωνας όπως φέτος, είναι ένδειξη αλλαγής κλιματολογικών συνθηκών. Ζήσαμε και το 1987 αλλά και το 2007 καύσωνα, αλλά το φαινόμενο δεν επαναλήφθηκε 20 χρόνια μετά,  αλλά μετά από 13.. Οι φωτιές από εμπρησμούς όμως, δεν είναι  απόρροια κλιματικής αλλαγής… Το ότι κτίζεις παράνομα σε δασική έκταση, και δεν παίρνεις τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και προφύλαξης, δεν είναι κλιματική αλλαγή….
Το ότι δεν αποκτάς σύγχρονα πυροσβεστικά μέσα ( ετοιμοπαράδοτα Ιαπωνικά υδροπλάνα ) και δεν έχεις ετοιμόπολεμο, τον πυροσβεστικό σου στόλο δεν είναι κλιματική αλλαγή…
Το ότι δεν χρησιμοποιείς διεθνής πρακτικές πυρόσβεσης ( antifires ) για την προστασία τους δάσους , δεν είναι κλιματική αλλαγή.
Και διάφορα πολλά ακόμα…
Αυτό όμως που εξοργίζει, είναι όταν βγαίνουν  ” ειδικοί ” , ” οικολόγοι ” , που στην ουσία βρίσκουν virgin land , πάνω στον πανικό, και στην σύγχυση,  για να promoτάρουν την πραμάτεια τους ” πουλώντας  νέες πρακτικές που θα σώσουν την χώρα μας από το κακό που θα έρθει  να μας βρει ”  … Ποια είναι η πραμάτεια τους …??   Oι νέες  ” πράσινες οικολογικές  πρακτικές & συνήθειες ” .
Να στραφούμε στα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα ή σε μετακινήσεις δίχως ενεργειακό αποτύπωμα ( ποδήλατο – πεζοί )..
Να στραφούμε στην ριζική ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων ( σύγχρονες μονώσεις , αλλαγή κουφωμάτων,  καυστήρες φυσικού αερίου κλπ )
Να στραφούμε στην ολική ανακύκλωση.
Να στραφούμε στην μείωση της ζήτησης ενέργειας και άλλα πολύ ωραία!
Τι λες Μαριγούλα μου …??? Σοβαρά ….??? 
 
Δηλαδή, υπάρχουν ” ειδικοί ” που πιστεύουν πως σε 3 – 5 ή 10  χρόνια,  αν τα έχουμε κάνει όλα αυτά όλοι μας  , θα αλλάξει το κλίμα στην Ελλάδα…., οπότε ούτε καύσωνες θα έρχονται απο την Αφρική , ούτε ανεμοθύελλες , ούτε το Φθινόπωρο θα ρίχνει καρέκλες, αλλά και τον χειμώνα το χιόνι θα πέφτει μόνο στις βουνοκορφές για ski …?????  Θα υπάρχει κλιματική αλλαγή αλλά μόλις έρχεται πάνω απο την Ελλάδα θα λέει :  ” Aααα εδώ δεν θα κάνω κακό έχουν αλλάξει τις συνήθεις τους τα 100000,00  κατοίκων και θα πάω αλλού… ” 
Το ότι είμαστε 100000.00 εμείς, αλλά παράλληλα 4 χώρες που γειτνιάζουν, όπως  η Ινδία, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και η Κίνα είναι 3,5 δις  ( δηλαδή ο μισός πληθυσμό της γης ) και καταναλώνουν  εκατομμύρια φορές περισσότερους ενεργειακούς πόρους του πλανήτη, ενώ ταυτόχρονα,  χ@@τηκαν αν θα έχουν Tesla ή ηλιακό πάνελ για ζεστό νερό ( αφού ζουν με 100,00 δολλάρια το μήνα ) το έχετε σκεφτεί …?????
Τι αντίκτυπο πιστεύετε ότι μπορεί να έχει η Ελλάδα ακόμα και αν άλλαζε…??? Ακόμα και η  όλη η Ευρώπη αν άλλαζε.. αν δεν αλλάξουν πρώτα αυτές οι χώρες…?? Αλλά προπάντων, χώρες με πολύ βαριά βιομηχανία. Όπως δηλαδή η Ρωσία , οι ΗΠΑ , ο Καναδάς. Το παρελθόν έχει αποδείξει πως δεν υπάρχει η θέληση.Από την στιγμή που οι μεγάλοι παίκτες δεν θέλουν ,τίποτα σημαντικό δεν πρόκειται να αλλάξει στο μέλλον ( άμεσο ή μακροπρόθεσμο ).
Προφανώς είναι  άσχετοι. ή βαλτοί.  Και τους ευχαριστούμε που βγαίνουν  δημόσια σε ραδιόφωνα, τηλεόραση, κλπ και μιλάνε. Διότι πρέπει να γνωρίζουμε ποιοι θέλουν να μας φέρουν ένα βήμα πιο κοντά στην ιδιωτική χρεοκοπία,  απο τάχα μου ” επενδύσεις ”  για να κονομήσουν αυτοί, με τα προγράμματα που θα πλασάρουν…
Ε Μαριγούλα μου ..??

ΠΑΝΙΩΝΑΚΙΑΣ

Διαβάστε Περισσότερα