Το παρατεταμένο ντεφορμάρισμα του Μέσι | Sons Of Football

Η αγωνιστική καμπή του Μέσι είχε ήδη δείξει τα σημάδια της από το δεύτερο μισό της περσινής σεζόν. Η γλώσσα του σώματος δεν ξεγελά κανέναν και η υψηλή απόδοση του «κοντού» έχει οπισθοχωρήσει σε σημαντικό βαθμό. Δεν στεκόμαστε μόνο στα απογοητευτικά νούμερα σε γκολ ή ασίστ, αλλά στη γενικότερη κίνηση του Αργεντινού όταν υποδέχεται την μπάλα στα πόδια. Βέβαια, ακόμη και από τα τωρινά του χαμηλά στατιστικά, κατανοούμε πως ο Μέσι χρειάζεται μια ολική επανεκκίνηση, την οποία αποζητά αρκετά έντονα τους τελευταίους αγώνες.

Ο πιο επιδραστικός παίκτης της Μπάρτσα κινείται σε ρηχά νερά, αλλά ακόμη κι έτσι παίρνει πρωτοβουλίες και ατομικές ενέργειες που για λίγο δεν βρίσκουν θετικό αντίκτυπο. Πάμε όμως, να σκιαγραφήσουμε τα πεπραγμένα του «κοντού» στην έως τώρα πορεία του, αλλά και τις πιθανές αιτίες πίσω από το νωχελικό του ξεκίνημα, σε έναν ταραχώδη χρόνο για το κλαμπ και το ποδόσφαιρο αντίστοιχα.

Λειψανδρία στο τομέα του γκολ

Καλώς ή κακώς, ο Μέσι όλα τα χρόνια διεύρυνε το μύθο του και με τη συνέπεια στο σκοράρισμα. Συνήθεια, που έχει σημαντικά μειωθεί και σχετίζεται άμεσα και με τον τρόπο που αξιοποιείται ο ίδιος ως μέλος της ενδεκάδας. Συγκεκριμένα, ο Μέσι έχει σκοράρει φέτος σε όλες τις διοργανώσεις τρεις μόλις φορές σε οχτώ εμφανίσεις, και τα τρία γκολ από το σημείο του πέναλτι. Επομένως, πρέπει να ανατρέξουμε στη περσινή σεζόν, προκειμένου να βρούμε το τελευταίο γκολ του Αργεντινού σε open – play. Μάλιστα η τελευταία του έμπνευση σε γκολ αποτελεί εκείνο το σλάλομ απέναντι στη Νάπολι του Μανωλά σε νοκ άουτ Τσάμπιονς Λιγκ.

Σίγουρα, η απώλεια επαφής με την αντίπαλη εστία ευθύνεται και στη μετατόπιση του Μέσι στο χώρο του κέντρου, ανάμεσα στα δύο μόλις χαφ σε σύστημα 4-2-4. Με αποτέλεσμα, ο ίδιος να επικεντρώνεται στην ανάπτυξη και την ορθή μεταβίβαση, παρά να αποτελεί τον εκτελεστή στη τελική ευκαιρία. Ωστόσο, ρόλο διαδραματίζει και η παρούσα αδράνεια του Αργεντινού όταν βρίσκεται σε θέση βολής. Εμφανίζεται και ο ίδιος αμφίβολος. Ένα δηλαδή κλικ πίσω αγωνιστικά σε σχέση με την ευθύ του σκέψη και την απόφαση πριν σουτάρει.

Αποχή από την τέχνη του φάουλ

Ο Μέσι βρίσκεται μακριά από τον καλό του εαυτό ακόμη και σε προτερήματα που αποτύπωνε συχνά την κλάση του. Ένα ισχυρό του προσόν είναι ανέκαθεν η συχνότητα στα επιτυχημένα φάουλ. Επίτευγμα που εξίσου αγνοεί εδώ και 45 επιχειρήσεις φάουλ με μια μόλις στο στόχο. Φυσικά και ένα καλά εκτελεσμένο φάουλ εξαρτάται κι από τύχη, καθώς υπάρχει ο παράγοντας του δοκαριού ή μια εκτίναξη ενός ικανού τερματοφύλακα. Όμως, η εύνοια και σε αυτό τον τομέα απουσιάζει πλέον από τον Μέσι. Ο Αργεντινός συνήθιζε να συμπεριφέρεται με άνεση εντός χώρου, να διακρίνεται δηλαδή με την καλώς εννοούμενη εύνοια που ένιωθε σε αγωνιστικό επίπεδο.

Παραδόξως, ο Λίο διατηρεί υψηλά ποσοστά ντρίπλας ακόμη και φέτος. Μπορεί μεν οι ντρίπλες να μην συνδυάζονται με τα πάμπολλα μνημειώδη σλάλομ του, αλλά γίνονται εκ μέρους του σε κλειστούς χώρους που δημιουργούν ακόμη ανησυχία στους αντιπάλους αμυντικούς. Χωρίς βέβαια να συνδυάζονται με την εκτελεστική του δεινότητα.

Γενικά, ο Μέσι ίσως και να αισθάνεται αποκομμένος από την ομάδα. Γι’ αυτό και φανερώνονται αδυναμίες στην ατομική του απόδοση. Παρέμεινε εξ ανάγκης στη Μπάρτσα, κάτι που στοιχίζει στη δική του ψυχοσύνθεση. Όσο κι αν δηλώνεις πιστός, ο νους έχει ήδη προαποφασίσει τη διάθεση που θα κουβαλάς σε κάθε περίσταση. Κι αυτή η κατάσταση ανατρέπεται μόνο εάν ο ίδιος κατασταλάξει σε παραμονή. Ειδάλλως, αναμένουμε μία ανεμική χρονιά από τον Αργεντινό, έως ότου επέλθει το τέλος της πιο εμβληματικής φυσιογνωμίας που υπήρξε σε ποδοσφαιρικό σύλλογο από πλευράς αγωνιστικού σκέλους και διακρίσεων.

Διαβάστε Περισσότερα