Τα επιθετικά χαφ ίσως είναι μία προοπτική | Sons Of Football

Η Μπάρτσα του Κούμαν καλούνταν να επανέλθει φέτος σε ένα ορθολογικό σχήμα όσον αφορά τα πρόσωπα και τις θέσεις αντίστοιχα. Στη πρώτη αγωνιστική του Τσάμπιονς Λιγκ, είχαμε την ευκαιρία να δούμε πρώτη φορά τη συνύπαρξη Ντε Γιονγκ – Πιάνιτς, αλλά και δύο ακραία χαφ να συμπληρώνουν τον Μέσι. Το ευρύ αποτέλεσμα δεν συνοδεύτηκε και με την πιο ελκυστική εμφάνιση, αλλά υπήρξαν διαστήματα που η συνολική απόδοση πρόσφερε μία ικανοποίηση.

Λύσεις στο δημιουργικό κομμάτι, πονοκέφαλος η άμυνα

Η Φερεντσβάρος ως αντίπαλος δεν προσφερόταν φυσικά για υψηλό ανταγωνισμό, αν και μερικοί ταχείς μονάδες της ταλαιπώρησαν τη ράθυμη άμυνα των Μπλαουγκράνα. Οι λύσεις στο δημιουργικό κομμάτι προήλθαν πρωτίστως από τον Μέσι, καθώς με μία σόλο ενέργεια ξεκλείδωσε το παιχνίδι και κέρδισε το πέναλτι. Τα δύο πλάγια χαφ συνείσφεραν μετέπειτα στο πλάτος της ομάδας και συνεργάστηκαν για ακόμη περισσότερες τελικές. Μελανό σημείο για τη φετινή Μπάρτσα, η αστάθεια των δύο σέντερ μπακ. Και οι δύο, Πικέ και Λενγκλέ, αποτελούν πανομοιότυπο στυλ αμυντικών, οι οποίοι ολιγωρούν στην άμεση αντίδραση και βρίσκονται εκτεθειμένοι τόσο σε υψηλή ζώνη, όσο και εξαιτίας της αργοπορίας τους.

Χθες μάλιστα, έλειπαν τα χιλιόμετρα και η ταχύτητα του Άλμπα, ο οποίος σε κάθε υποψία αντεπίθεσης ακολουθεί μανιωδώς τον αντίπαλο. Αφού λοιπόν η ταχύτητα καταπολεμάται με την αντίστοιχη ικανότητα, υπήρξε η κύρια αιτία που εκτέθηκε ο δύσκαμπτος κατ΄άλλα Πικέ. Ο Tokmac Nguen της Φερεντσβάρος  υπενθύμισε στους Μπλαουγκράνα το ψεγάδι που συνειδητά αποφεύγουν να διορθώσουν. Η έκρηξη του επιθετικού θορύβησε τους Μπλαουγκράνα, οι οποίοι αδυνατούσαν να ακολουθήσουν στην εναλλαγή σώματος του. Με αποτέλεσμα στο β΄ημίχρονο, οι γηπεδούχοι να πληρώσουν τον κίνδυνο που προηγουμένως τους φανέρωσε ο Nguen με όμορφο ακυρωθέν του γκολ. Έτσι λοιπόν, ο επιπόλαιος Πικέ υπέπεσε σε παράβαση πέναλτι στον δεύτερο.

https://www.youtube.com/watch?v=a78ibY_OYRA

Η τόνωση στη μεσαία γραμμή με την ύπαρξη νέων προσώπων

Αφού ο Κούμαν αποφάσισε να στηρίξει (δικαίως) τον ποιοτικό πιτσιρικά Φατί, κατανοεί πως η δεξιά πλευρά χρειάζεται εξίσου έναν ακραίο επιθετικό. Ο Μέσι πιθανόν δεν θα αναλάβει εξ ολοκλήρου αυτό τον ρόλο, γι΄αυτό χθες εμφανίσθηκε βασικός ο Τρινκάο έναντι του Γκριεζμάν. Οι πλαγιοκοπήσεις του νεαρού Πορτογάλου έφεραν ισορροπία και στις δύο πλευρές. Εντωμεταξύ, ο Ολλανδός κόουτς προβληματίζεται με τον Γκριεζμάν, καθώς δεν αποτελεί καθαρό στράικερ ή φυσικά εξτρέμ. Ωστόσο, με την τωρινή του κατάσταση και την ποιότητά του για τα κυβικά της ομάδας φαντάζει απίθανο να μεταβεί στον άξονα. Εκεί ο Κουτίνιο απέκτησε τον ρόλο του επιτελικού χαφ, με πρώτο καθήκον τη προώθηση της μπάλας στις φάλαγγες της Μπάρτσα. Προσδίδει ευελιξία στον άξονα που είχε εκλείψει με την αποχώρηση Ινιέστα, αλλά και με την παρουσία αμυντικών κατ’ εξοχήν χαφ εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η παρουσία του Πιάνιτς δίπλα στο Ντε Γιονγκ έδειξε πιο συνετή πλέον επιλογή από τον Μπούσκετς, στον οποίο έχει οπισθοχωρήσει αισθητά η φρεσκάδα τόσο στο σώμα, όσο και στο νου. Το στοιχείο που τον αναδείκνυε ήταν η εύκολη απαλλαγή με πάσες που αφόπλιζαν τον αντίπαλο. Αντιθέτως, ο Βόσνιος είναι πιο φύσει επιθετικό χαφ, όντας επικεντρωμένος στο άπλωμα της κατοχής και σε ορισμένες πάσες – κλειδιά. Ο Πιάνιτς λοιπόν, παραδίδει εν μέρει το χρέος της άμυνας στον Ντε Γιονγκ, αλλά και ο ίδιος συμμετέχει ενεργά στα μαρκαρίσματα ή σε μονομαχίες στο ημικύκλιο.

Βέβαια, για ασφαλέστερα συμπεράσματα αποτελούν οι επερχόμενοι αγώνες, στους οποίους η σύνθεση θα φανερώσει νεότερα δείγματα και τι ενδεχομένως να περιμένουμε από το σύνολο του Κούμαν. Τα επιθετικά χαφ μπήκαν στην εξίσωση και διευκολύνουν τη δημιουργία. Σίγουρα πάντως με την εξέλιξη της υπόθεσης Γκριεζμάν, ο Κούμαν θα σκέφτεται τον Σουάρεζ που θα αποτελούσε το βασικό ”εννιάρι” της ενδεκάδας. Ακόμη και ως εφεδρική λύση με επιβεβαιωμένες δυνατότητες στο σκοράρισμα, αυτές δηλαδή που δεν προέρχονται από τον Γκριεζμάν έως τώρα.

Διαβάστε Περισσότερα